Начало Новини Актуално РИОКОЗ - Стара Загора глоби аптеки и служба Трудова медицина

РИОКОЗ - Стара Загора глоби аптеки и служба Трудова медицина

Актуално

Четири юридически лица - три аптеки и служба "Трудова медицина", са платили глоба по имуществена санкция на обща сума 11 500 лева през 2009 година. Това са "първенците" в отдел "Контрол на нехранителни обекти и стоки" към дирекция "Здравен контрол" на РИОКОЗ - Стара Загора. Нейният директор д-р Станимир Станков оповести на пресконференция годишните отчети на отделите за контрол на хранителни обекти и храни и контрол на нехранителни обекти и стоки.

Обектите с обществено предназначение в Старозагорска област към "Контрол на хранителни обекти и храни" са 4291, а проверките, извършени през 2009 година, са 8439. Издадени са 152 предписания, съставени са 266 акта и 233 наказателни постановления на обща сума 886 150 лева. Седем са санкционираните юридически лица с актове по имуществени санкции, три са постановленията за глоба на обща сума 5000 лева, като средната сума на едно постановление възлиза на 1667 лева, информира вестник Старозагорски новини.
"Най-малко два пъти са проверявани хранителните обекти, а тези, които са с висока степен на риск за здравето на хората, се контролират по-обстойно и многократно. Следят се предимно условията на съхранение на продуктите, както и етикетировката на хранителните стоки", поясни д-р Станков.

В отдела за контрол на нехранителни обекти и стоки са извършени 8020 проверки през 2009 година на регистрираните 3717 обекта с обществено предназначение в областта. Издадени са 235 предписания, съставени са 52 акта, 46 са наказателните постановления за глоби на обща сума 38 250 лева. Сред фрапантните нарушители тук са фризьорските салони, които купуват в големи килограмови разфасовки професионални козметични продукти, които после се разтеглят в малки опаковки, от които не е видно какъв е препаратът, каква е годността му, поясни директорът на "Здравен контрол" към РИОКОЗ д-р Станимир Станков.
Заключението на санитарните инспектори е, че през отчетната 2009 година не е имало хранителни отравяния, нито епидемии или смъртни случаи. Оборудването на стопанските обекти, които са най-вече частни, става все по-професионално, хигиенните и санитарни норми се спазват, производствената база е европейска, обобщават специалистите от "Здравен контрол" в старозагорската здравна инспекция.

Още новини