Начало Новини Актуално РИОКОЗ не хвана нарушители в училищните павилиони

РИОКОЗ не хвана нарушители в училищните павилиони

Актуално

Ден след влизане в сила на новата Наредба No 37 на здравното министерство за здравословно хранене в училищата, инспектори от две дирекции на РИОКОЗ - "Опазване на общественото здраве" и "Здравен контрол", започнаха масирани проверки на павилионите и столовете. "Проверени са павилионите на Второ основно училище "П.Р.Славейков", на IV основно "Кирил Христов" и на ГПЧЕ "Ромен Ролан", както и ученическите столове на ПМГ "Гео Милев" и на ГПЧЕ "Ромен Ролан" в Стара Загора.

Не са констатирани никакви нарушения - заяви д-р Донка Славова, директор на дирекция "Опазване на общественото здраве". - Проверките не са в резултат на определена кампания. Те ще се правят перманентно през цялата учебна година и строго ще се следи за спазване на всички изисквания."
Наказателна отговорност ще се носи по чл. 229 - за първо нарушение от 100 до 600 лв., за второ нарушение - от 500 до 3000 лв."
Д-р Славова съобщи, че за спазването на новата наредба No 37 до всички кметове и училищни директори са изпратени писма с подробни разяснения.
На въпрос за пребогатия асортимент от забранени храни и напитки на павилиони, гаражи, бюфети, ресторанти и пр., които са в непосредствена близост до училищата, и евентуалните санкции, д-р Славова отговори, че с тази наредба се урежда изпълнението само и единствено на обекти вътре в училищната сграда, пише вестник Старозагорски новини.
При проведените блицанкети всички родители приемат благосклонно възможността децата им да се хранят здравословно. Те също споделят становището, че по проблема със затлъстяването и нездравословното хранете следва да се работи по много посоки, като една от най-важните е възпитанието в семейството.
Все пак, направена е първата крачка. Дано скоро последват втора и трета.

Още новини