Начало Новини Актуално Римска мозайка, открита в Стара Загора, крие много тайни

Римска мозайка, открита в Стара Загора, крие много тайни

Актуално
римска мозайка

Изключително интересна многоцветна фигура - вероятно на мъж или на тритон, открихме при спасителни работи в Античния резерват Августа Траяна - Берое - Стара Загора, съобщи археологът Димитър Янков, главен уредник на Регионалния исторически музей. Фигурата е в анфас и не може да се проследи напълно, тъй като попада в друг имот.

В емблемата на мозайката има вероятно още две или три фигури.
Обектът се намира на улица "Константин Иречек" No 38. След окончателното разчистване на терена, освен южната третинка на емблемата на мозайката е открита и осмоъгълна писцина (съоръжение за вода). Тя също не може да бъде проследена. Само формата й засега е уточнена. Вероятно лежи върху централната източна част на мозайката.

Разкритата част е с размери 9.80 м/3.10 м. Има и доста ями, които са похабили голяма част от мозайката, както и едно огнище в източния й край.
Според Димитър Янков, новооткритата мозайка изцяло повтаря приемната зала в частен дом на римски аристократ, която се намира зад Oперата, на пресечката на улиците "Генерал Столетов" и "Константин Иречек".
Най-интересно в една мозайка е нейната емблема. Емблема се нарича централното поле на мозайката. В него е показана символиката, която обикновено е посветена на собственика на дома. Т.е. той си поръчва мозаечен под, който пряко го представя пред общността - почитано от него божество, семейството му, негови интереси и страсти, любима жена или деца, природни красоти и пр.
На новоразкритата мозайка има различни геометрични мотиви, които запълват останалото пространство. Тук се среща "гордиевият възел", многоцветни бордони и бордюри.

По-интересно е полето, което огражда емблемата на мозайката. Това са трилистни стилизирани цветя, каквито се срещат за първи път в античната археология на Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
Не е ясно песцината дали всъщност не е малък басейн с мраморен бордюр, тъй като е разкрита една много малка част.
След като мозайката се измие и изчисти добре, вероятно ще излязат и други фигури.
Проучванията на този терен са от миналата година. Освен основите и част от стените на жилищната сграда, археолозите откриха и мраморна глава, която нарекоха "Господарят на дома". Експонатът, заедно с други артефакти от обекта, беше експониран в малката зала на Музея като една от атракциите в Нощта на музеите и галериите 2010 г.
Сега съдбата на новото откритие е в ръцете на специалистите от Националния институт за паметници на културата.

Още новини