Начало Новини Актуално Риголето отново на сцената на Старозагорска опера

Риголето отново на сцената на Старозагорска опера

Актуално
DSC7227Нестандартният прочит на операта на Джузепе Верди Риголето ще видят отново любителите на оперното изкуство в Стара Загора на 10 май от 19 часа на сцената на Държвна опера-Стара Загора. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. От премиерата си през 1851 г. тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът на Риголето продължава и до днес - цял век и половина, след като Верди създава музиката по драмата на Виктор Юго Кралят се забавлява. В главните роли ще видите превъзходните солисти Емилия Иванова, Александър Крунев, Милко Михайлов, Петя Петрова, диригент е Никола Колафеличе /Италия/, участват хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.
Виктор Юго и Джузепе Верди са двама велики автори, чиито творчески пътища се пресичат в операта Риголето. Верди създава музиката през 1850 година по драмата на Юго Кралят се забавлява.Заради ироничния си политически оттенък, текстът предизвиква скандал във Франция в началото на 30-те години на 19 век, което е причината години наред идеята за създаване на оперна творба да бъде атакувана от цензурата, преди още да бъде завършена от Верди. Но прочутият композитор не се отказва . Той елиминира от постановката всички исторически лица, премества действието от Париж в Мантуа, Италия. Наместо крал, в Риголето главен герой става придворният шут, който е прекръстен от Трибуле на Риголето и така операта получава своето име.
Премиерата през 1851 г.в театър Ла Фениче, Венеция има страхотен успех. Верди е аплодиран след всеки музикален номер. Сам композиторът е доволен от музиката си и в едно писмо оттогава споделя: Никога може би няма да напиша нещо по-хубаво. Няколко месеца след премиерата във Венеция Риголето се представя в много италиански и чужди оперни центрове – Будапеща, Прага, Лондон, Виена. В Париж е поставена значително по-късно поради несъгласието на Юго с направените промени.В крайна сметка, виждайки операта на френска сцена, големият френски писател е удивен от въздействието й . Триумфът на Риголето продължава и до днес.
Първата премиера на операта Риголето на Старозагорска сцена се е състояла през месец юни 1934.Режисьор е бил Николай Беков, художници – Никола Аръшев и д-р Бучински, хормайстор – Златан Станчев и диригент Петър Спиридонов. Следващи постановки са реализирани през 1958, 1964, 1977, 1993 и 1999 година.

Още новини