Начало Новини Актуално Резерватът Шамуари посрещна Блеки и Жора от Стара Загора

Резерватът Шамуари посрещна Блеки и Жора от Стара Загора

Актуално

IMG 8362Община Стара Загора получи благодарности от Фондацията Борн фрий за съдействието при транспортирането на последните циркови лъвове в България - братята Жора и Блеки до резервата Шамуари в Южна Африка. Това стана заради влязлата в сила забрана да се използват диви бозайници в циркови представления. Вие и вашите колеги ни накарахте да се чувстваме много добре приети във вашата страна. Ние наистина нямаше да успеем да се справим без вашата помощ, пише Карън Петмън, проджект мениджър на британската организация за защита на дивите животни Born Free, в писмо до директора на старозагорската зоологическа градина доц. Радослав Михайлов.

Той изстреля упойващите стрелички, с които лъвовете бяха приспани, за да бъдат извадени от клетките с носилки и натоварени в специални климатизирани бусове на фондацията.

В писмото Карън Петман съобщава още, че след дългото пътуване от Стара Загора, през Бургас, Лондон и Йоханесбург, осемгодишните бивши артисти от цирк Балкански, най-сетне са пристигнали в своя нов дом. Оттам идват и снимките, които Карън твърди, че ще предизвикат усмивки, така както се е случило с членовете на екипа им там.
В изпълнение на проекта зоопаркът настани и изхранва два месеца осемгодишните Блеки и Жора, които бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м/2,5 м. Те укрепнаха и се адаптираха успешно към новия начин на живот в зоокъта на Стара Загора.
Преместването им в резервата Шамуари организираха експерти на дирекция Национална служба за защита на природата в МОСВ, със съдействието на членове на фондация Четири лапи и Зелени Балкани. В пътуването си лъвовете бяха придружавани от д-р Йохан Юберт, известен като лекаря на големите котки от Анимъл планет.

 

 

Още новини