Начало Новини Актуално Революционно изобретение произвежда евтин и екологично чист ток

Революционно изобретение произвежда евтин и екологично чист ток

Актуално

Димитър Димитров изобретение ток електроенергия Стара ЗагораУред за производство на еленергия със собствена консумация, без енергоизточници като газ, петрол, нефт, вода, вятър и други, изобрети старозагорецът Димитър Димитров. Патентовал съм го в патентното ведомство миналия месец, заяви 52-годишният изобретател. Нещата са измислени отдавна, но някой наблюдателен човек трябваше да ги подреди.

Не съм открил топлата вода, казва Димитров. Уредът, изобретен от старозагореца работи на принципа на регенерацията. Производството на ток идва от... ток. Включвате уреда в контакта, след известно време изключвате, а той продължава да произвежда и произвежда.

До прозрението технологът по машиностроене с много награди за рационализации от някогашното ДЗУ достигнал "благодарение" на EVN. Имах проблеми с тях. После реших да правя фотоволтаична централа в село Елхово. Накараха ме да платя непосилни за мен такси. Възмутих се от наглостта им и се замислих дали не мога да направя уред, който да произвежда много по-евтин от предлагания ни сега ток. Не беше трудно. Като го направих, чак се замислих защо в някой институт не са го измислили досега, усмихва се изобретателят.

Той е убеден, че неговото откритие е революционно и има бъдеще. Прототипът, който е направил в производственото хале на старозагорска частна фирма и който работи успешно, е с мощност 2,5 киловата. Двигателят на устройството, за да работи, дърпа към себе си 1 киловат/час, остатъкът от произведената енергия е 1,5 кВт/ч. Представете си това, увеличено в пъти, приложено в промишлеността, на национална и световно ниво...

Една система от 5 мегавата може да захрани част от Стара Загора. За нейното изграждане по мои сметки ще са необходими около 3 млн. лева. Инвестицията обаче ще се изплати за месец, защото токът ще е по-евтин около 6 пъти. Да не говорим, че производството е абсолютно екологично чисто, твърди в разказа си пред вестник Национална бизнес поща Димитър.

Той е категоричен, че може да проектира изграждането и на по-грандиозно съоръжение. Не е проблем да се направи и голяма електрическа централа, смята авторът на устройството. Той дори има идея да опита да обедини старозагорския бизнес и да го убеди да финансира изграждането на малка централа, която да захранва с евтин ток улиците и парковете в града. За монтиране на мощност от 5 мегавата са ми необходими само около 10 кв. м площ, обяснява още едно предимство на своята система за производство на ток иноваторът.

За да убеди приятели и близки в правотата на своето мислене, изобретателят Димитър Димитров е поканил на първия експеримент с уреда инженери и специалисти. Всички се убедиха с очите си, че е възможно, разпалено обяснява той и дори показва на мобилния си телефон видеозапис от момента на пускането и работата на самата машина.

Димитър Димитров твърди, че към неговото откритие вече има интерес. Доскоро той се притеснявал да го афишира. Откакто приятели и специалисти, присъствали на експеримента, започнали да разказват, вестта за евтиния и екологично чист ток се разнася все по-бързо и по-надалеч. Вече имам запитване от турска фирма, която ме кани да отида на място при тях и да направя същия уред, но по-голям. Аз обаче не искам да ходя, казва изобретателят. Интерес към революционната машина за ток има и от старозагорски фирми. На всички, които гледат без ирония на неговото откритие, Димитър е готов да покаже своя прототип и да защити неговите достойнства.

 

Още новини