Начало Новини Актуално Ресторантите ще обявяват калориите на порциите си

Ресторантите ще обявяват калориите на порциите си

Актуално
ресторанти калории

След 2014 г. ресторантите в Европейския съюз задължително трябва да обявяват в менюто си калориите на предлаганите храни. Това предвижа новият европейски регламент за етикетите на храните, който ще влезе в сила след три години, съобщи Венцеслава Тасева, заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Регламентът засяга преди всичко етикетирането на храните, които се предлагат в магазините. Потребителите трябва лесно да се информират за енергийното съдържание, мазнините, въглехидратите и захарта в продукта, както и за евентуалните алергени. Такава информация трябва да се дава и за предлаганите храни в ресторантите и столовете, коментира Тасева.

Сега у нас е задължително да се отбелязва произходът на производство на продуктите от телешко месо, пчелния мед, зехтина, плодовете и зеленчуците. С еврорегламента се въвежда подобно изискване и при производството на останалите меса като свинско, пилешко, козе или овче, съобщава www.investor.bg.
Когато в магазините се предлагат неопакована прясна риба или прясно охладено месо, не е задължително те да са етикетирани. При опакованите рибни продукти етикетът трябва да съдържа пълна информация за търговското и научното наименование на рибата, методът за преработка и района на улова, допълва Тасева.
Според нея през следващите три години търговците и производителите ще имат достатъчно време, за да изпълнят изискванията на регламента.

Още новини