Начало Новини Актуално Ресторант Аязмото в Стара Загора отново предизвиква въпроси

Ресторант Аязмото в Стара Загора отново предизвиква въпроси

Актуално

Да бъде изготвен доклад от Община Стара Загора, който да проследява цялата процедура по реализация на обект "Pесторант "Аязмото", собственост на "Кълвача" ЕАД, от началото до днес в хронологичен ред по издаване на документите, който да бъде изслушан и разискван на сесия на Общинския съвет.

За това настояват в отворено писмо до кмета на Община Стара Загора и председателя на Общинския съвет Сдружение "Зелената къща" и Родова фондация "Митрополит Методий Кусев". Поводът е 115-годишнината на парк Аязмото -паметник на културата с национално значение, която ще се отбележи през февруари догодина. От двете неправителствени организации твърдят, че са налице сигнали, че паркът може да загуби статута си в близко бъдеще, пише вестник Старозагорски новини.
Чорбаджията на "Кълвачев" ЕАД - Стойчо Кълвачев, стана собственик на ресторант "Аязмото" чрез РМД приватизация. Първоначално той имаше намерение да построи там собствена резиденция. През пролетта на 2002 г. фирмата му полуразруши ресторанта, въпреки че имаше разрешение само за преустройство и обгради района с непрогледна ограда. От тогава до сега язвата, отворена в сърцето на Аязмото, продължава да кърви. Бившият окръжен прокурор Петър Василев се опита да развали приватизационната сделка, но беше спрян от Районния съд. Общинската администрация от три кметски мандата също направи опити да разреши проблема чрез различни заменки, но удари на камък. Към днешна дата резултатът е една порутена сграда и грозна метална ограда на пъпа на емблематичния за Стара Загора парк.
Освен за ресторант "Аязмото", в отвореното си писмо представителите на двете неправителствени организации настояват и за подробна информация - чия собственост са и кои са ползвателите на всички други обекти на територията на парка.
Представителите на Родова фондация "Митрополит Методий Кусев" и "Зелената къща" предлагат на председателя на Общинския съвет да бъде създадена временна комисия за решаване на цитираните проблеми, която да включва общински съветници, служители на общинската администрация, външни експерти, членове на неправителствени организации и представител на Българската православна църква.
"Г-да, всички ние и избиращи, и избраници сме отговорни за съхраняването и развитието на парк Аязмо. Неговата писмена история продължава с нашите деяния поименно. Надяваме се всички ние да дадем добър пример на нашите наследници. Очакваме това най-вече от управляващите нашия град. А това сте Вие, господа! Дядо Методий, чиито последователи сме, е казал и писал, когато е бил на 33 години: "Благодаря на народа, който ме е уважил, за да му служа!" Тогава вече е бил доказал не на думи, а с дела, че иска и може да служи", гласи още отвореното писмо.

Още новини