Начало Новини Актуално Решават за стачката на железничарите

Решават за стачката на железничарите

Актуално

Стачният комитет на железничарите ще преговаря в сряда с Национална компания Железопътна инфраструктура за предвижданите стачки, съобщи председателят на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ и на Стачния комитет Димитър Динев. Ако не се стигне до споразумение, железничарите са категорични, че ще протестират.

Не срещаме разбиране и не мисля, че ще се стигне до споразумение, коментира Динев. Преди няколко дни Стачният комитет на железничарите се е срещнал и с ръководството на Холдинг БДЖ ЕАД, но без резултат. Очаква се ефективната стачка да започне на 10 март т.г., като влаковете няма да се движат от 10.00 до 11.00 часа, а на следващия ден - от 8.00 до 16.00 часа, пише вестник Старозагорски новини.
Плануваните протести са заради подписаното споразумение за заем от Световната банка. Според спогодбата се предвижда 30 на сто намаление на разходите за персонал до 2014 г., което означава, че 6 хиляди работници ще бъдат съкратени. Стачката, според Динев, е и заради неизплатените за 2009 и 2010 година социални суми към колективните трудови договори. От 1 юни 2009 г. не са платени и полагащите се ваучери за храна.

Още новини