Начало Новини Актуално „Ресайкъл Компани” се отказа от инвестицията в цех за производство на олово в Стара Загора

„Ресайкъл Компани” се отказа от инвестицията в цех за производство на олово в Стара Загора

Актуално

Ресайкъл КомпаниСвищовската фирма „Ресайкъл Компани” ЕООД оттегли инвестиционното си намерение да изгражда цех за производство на олово в Стара Загора. Отказът беше депозиран в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора. Това стана малко преди обявеното за 11 часа на 10 юни обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, което се отмени.

Инвестиционното намерение на фирмата от Свищов предизвика остро недоволство сред гражданите на Стара Загора. Площадката, предвидена от инвеститора, се намира на 800 метра от кв. „АПК”. Инициативен комитет внесе в Общината подписка с над 3300 подписи. Със становища против изграждането на цеха за олово излязоха всички културни институции, браншови организации, Тракийски университет и др.

Още през лятото на миналата година Община Стара Загора изрази отрицателно становище до Регионалната инспекция по околната среда и водите спрямо предварителната информация, предоставена за намерението за изграждане на Цех за преработка на олово, в което се казва, че в региона не се генерират отпадъци от олово и създаването на преработваща инсталация е абсолютно недопустимо.

Кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Йордан Николов обявиха пред журналисти в края на миналата седмица, че на 10 юни, по време на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, ще поискат фирмата да оттегли инвестиционното си намерение. Ако това не стане, Експертният екологичен съвет към РИОСВ – Стара Загора да неодобри реализацията на Цех за производство на олово.

Още новини