Начало Новини Актуално Република Корея проучва възможностите за инвестиции в Летище Стара Загора

Република Корея проучва възможностите за инвестиции в Летище Стара Загора

Актуално

Република Корея проучва възможностите за инвестиции в Летище Стара Загора

Посланикът на Република Корея в България Н.Пр. Чън Би-хо посети Стара Загора и се срещна с областния управител Недялко Недялков и с кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Дипломатът поиска да разгледа Летище Стара Загора и обсъди с ръководството на общината възможностите за инвестиции.

Към летището в Стара Загора интерес проявяват инвеститори от Република Корея и от Китайска народна република.

Посланикът на Корея и съпругата му Анна Ким бяха информирани за идеята старозагорското летище, което е с изключително добри локационни и транспортни връзки, да се превърне в логистичен център между ЕС и Азия. Полосата на Летище Стара Загора е дълга 2 550 м. Прилежащите територии са около 6 000 дка. Близостта до железопътна и магистрална инфраструктура е на отстояние от 5 км. Всичко това го прави изключително привлекателно за инвестиции в модерно карго летище за товари.

Според анализ на Центъра за икономически изследвания в България бъдеща инвестиция в Летище Стара Загора ще даде възможност да се посрещне новия въздушен трафик, особено между Азия и ЕС, отличната локация позволява придвижване 3 часа със самолет и 24 часа с камион до всички дестинации на Европа, добри климатични условия, бързи митнически услуги, ниски данъци и най-ниски разходи за труд за квалифицирана работна ръка в ЕС. Данните сочат, че въздушният товаропоток до и от ЕС ще нарастне с 5,8 млн. тона. 78 % от тях ще идват от Азия.  
Превръщането на летище Стара Загора в международен транзитен хъб ще има капацитет товари от 150 000 до 250 000 тона, 2 писти обслужващи Боинг 747 и Еърбъс 380, пътници между 10 – 20 млн. годишно.

Посланик Чън Би-хо изрази задоволство от видяното и заяви, че ще представи летището пред азиатски компании. Последният заяви, че при следващото си идване в Стара Загора ще дойде с делегация от бизнес партньори.

Всички летища в Република Корея се управляват от държавна корпорация, като страната е четвъртият най-голям карго оператор в света.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров представи пред посланикът на Република Корея в България Н.Пр. Чън Би-хо и европроектите, които подготвя общината и по които се работи. Те са стойност приблизително 200 млн. лева. Тодоров отбеляза, че Стара Загора има добро културно наследство, исторически и археологически находки, които новото общинско ръководство смята, че трябва да привличат, както туристи от страната, така и от чужбина. По думите на кмета Стара Загора има добре развита инфраструктура, близост до магистрала Тракия и бъдещия тунел под Шипка, както и три преминаващи транспортни коридора, което дава добри перспективи пред бизнеса.

Н. Пр. Д-р Чън Би Хо сподели със задоволство, че миналата година корейски диригент и изпълнители са изнесли в Стара Загора концерт, заедно със състава на старозагорската опера. В откриващата се тази вечер в Градската художествена галерия изложба на Анна Ким Цветовете на Корея той вижда възможност за укрепване на връзките в областта на културата между нашите две страни. Установени са добри отношения и в сферата на образованието, като все повече ученици и студенти в България започват да учат корейски език, каза посланикът. Според него Стара Загора има добре структуриран бизнес, добре подготвени кадри и добре оборудвани предприятия. Д-р Хо вижда възможности за добро сътрудничество в сферата на военната и фармацевтичната промишленост, производството на натурални продукти и билки.

Зам.-кметът по хуманитарните въпроси Ваня Сотирова представи възможностите за образование и за реализация на програми за обмен на ученици и студенти. Тя сподели, че старозагорски деца вече са се обучавали в Корея в рамките на европейски образователни програми. Заедно с посланика те дискутираха възможността за обмен на студенти от Тракийския университет и сродни университети в Корея.

Бизнес контактите могат да се реализират по-добре, когато имаме добри културни и духовни контакти, обобщи кметът  Живко Тодоров в края на срещата, като изрази желание Стара Загора да се побратими със сроден град в Република Корея.

Той показа на гостите бившето гражданско летище на Стара Загора, като подчерта, че вече е разговарял с министрите на отбраната и на транспорта за възможностите да бъде използвано отново, тъй като това би стимулирало развитието на бизнеса в региона.

След като се запозна с данните за аеропорта, дипломатът сподели, че той може да бъде използван както за вътрешни и международни граждански полети, така и за карголетище. Лично ще поканя частни и държавни компании да дойдат и да се запознаят на място с потенциала и възможностите за развитието му, заключи д-р Хо.

Посланикът на Република Корея в България Н.Пр. Чън Би-хо Корея Стара Загора Корея Стара Загора Корея Стара Загора Живко Тодоров

Още новини