Начало Новини Актуално Репортери на вестник Новината бяха припознати за преброители в Стара Загора

Репортери на вестник Новината бяха припознати за преброители в Стара Загора

Актуално

Старозагорци масово не изискват преброителите да се легитимират със служебни карти и са склонни да ги допуснат в жилищата си. Това установи репортерска проверка - ден, след като официално преброителите тръгнаха по домовете. Репортер и фоторепортер се представиха за преброители, а след това се легитимираха с журналистическа карта и обясниха с каква цел се прави проучването.

Идеята ни бе да разберем какви са реакциите на гражданите при позвъняването на входната врата от човек, представящ се за преброител, и да ги предупредим, че не бива да постъпват лекомислено и доверчиво в такава ситуация.
Станка Гърдева е първата, която широко отваря вратата на апартамента си.
Казваме, че я търсим във връзка с преброяването.

„Влизайте да ме преброите“, казва набързо старозагорката, още преди да сме се легитимирали и обяснили, че всъщност сме журналистически екип. Минути след поканата да влезем в дома, с усмивка ни подпитва: “Карти ще покажете ли?“

„Не съм се броила електронно, чакам да дойде човек да ме преброи, заповядайте“, обяснява жената, която твърди, че е информирана от телевизията за всичко покрай преброителната кампания.

Станка Гърдева е пенсионерка, но по професия е металург.

„Майка ми навремето ме е възпитала, да казвам първо „добре дошли“ и „заповядайте“ на хората, които позвънят. От нашето поколение сме такива, така сме свикнали да се отнасяме с уважение към  хората, но сте прави, че трябва да сме по-предпазливи и да искаме първо служебни карти“, категорична е леля Станка.
Тя уточнява, че ще покани преброителя вкъщи - макар че не е длъжна, просто от учтивост. Обещава оттук нататък да направи това, едва след като го помоли да се легитимира. Изпраща ни с кутия бонбони.
„Да, здравейте, ето листчето, аз съм се броил електронно“, казва на следващото ни позвъняване Димо Грозев. Възрастният господин не изисква от нас легитимация и без проблем ни възприема за преброители.
„Добър ден, ще ме преброявате ли?“, пита и отваря широко вратата и 87-годишната Маргарита Стоянова, която също ни кани в дома си и е готова да отговаря на въпросите на преброителите.
Жената споделя, че е чула, че започва ходенето на преброители по домовете и очаква този, който ще я посети.
35-годишният Георги Табаков, който работи като търговски представител, е използвал възможността да се преброи по интернет. Посреща ни учтиво и вади листчето с уникалния код за онлайн преброяване. Не изисква от нас легитимация.
След като разбира, че правим репортаж, споделя, че би допуснал в дома си преброител, ако прецени по вида му, че е този, за който се представя.
Докато разговаряме с Табаков, от съседния апартамент излиза жителка на блока директно с листчето с уникалния код. Тя също не иска легитимация, но при съобщаването, че сме журналистически екип, отказва да разговаря с нас.
До късния следобед на петък в ОД на МВР в Стара Загора нямаше подадени сигнали от граждани за преброители измамници.

Информация: вестник Новината

Още новини