Начало Новини Актуално Рентата за земеделска земя е между 25 и 80 лева на декар

Рентата за земеделска земя е между 25 и 80 лева на декар

Актуално
земеделие цени пшеница

Земеделските масиви с площ над 150 декара в региона на Добрич държат най-високи цени в страната. Топ имотите се търгуват по 1000 - 1200 лева на декар, показват данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. За по-малките масиви купувачите в житницата на България са склонни да плащат по 600 - 700 лева на декар.

И това е рекорд в графата терени под 150 дка. Цените на окрупнените парцели в Добричко прехвърлиха границата от 1100 лева/дка, защото търсенето е силно, а предлагане ограничено. Освен това земята в района не е толкова разпокъсана, както в другите части на страната. Средната площ на възстановените парцели е 35 декара спрямо 6 - 10 дка в останалата част на страната. Местни фермери взеха милиони за селскостопанска техника от предприсъединителната програма САПАРД. Наблизо е и пристанище Варна - основен пункт за износ на зърно, което намалява транспортните разходи, пише вестник Труд.

Стигна се до лудостта собственици на малки ниви (15 дка) в момента да искат по 1600 лева/дка. Земята в Силистра също подгони висини, достигайки 400 - 450 лева/дка. Увеличението е с 33% спрямо края на 2010 г. В Бургаска област допреди година можеше да се купи земя от по-ниска категория за 150 лева дка, но това вече е мисия невъзможна. Минимумът край морето сега е 280 лева/дка. Нивите в Русе също поскъпват с по-бърз темп от средния за пазара.

Причината отново е близостта до морска гара. Цената на земеделската земя зависи основно от рентите, казват експертите. А при положение че арендните договори нарастват ударно, става ясно защо земята лудо поскъпва. Средно за страната рентите за новата стопанска година се сключват на 20 - 30% по-високи нива от миналогодишните. Ползвателите на земята плащат между 25 и 35 лева на декар. Най-високи нива се постигат в Добричко - между 50 и 80 лева/дка. Над средните ренти за страната се постигат и в другите области от Североизточна България, както и в Плевенско.

* * *
В земеделието навлизат свежи пари от други сектори на икономиката. Явлението придобива мащабни размери. Адвокати, нотариуси и банкери в Търговищко масово насочват свободните си средства в земеделска земя. Шуменски бизнесмени продадоха кланицата си и сега се сочат за едни от най-големите собственици на земя в страната. Павел Петров е управител на Мениджмънт бизнес машин - доставчик на копирни машини и консумативи. В технологичния бизнес е от 1991 г. и почти няма човек от бранша, който да не го познава. През 2007 г. Петров се впуска в ново начинание - създава модерна кравеферма в село Камен до Стражица. А сега е един от най-големите изкупвани на земеделска земя в района. Искам да купя 7000 - 8000 дка. На тях ще бъдат засети култури, с които ще се изхранват кравите от моята ферма. Цената на земята в района на село Камен е 400 - 450 лева на декар, поясни пред вестник Труд Павел Петров.

Безпрецедентният наплив от външни пари логично води и до незапомнен скок в цените на земята. За деветте месеца на 2011 г. нивите поскъпват с двуцифрени числа, като в някои области ръстът е над 30%. В последните 5 години основни купувачи на земя бяха фондовете за имоти и арендаторите. Те обикновено изкупуваха земя с малка разлика в офертите си - около 5 - 10 лева на декар. Но сега, като се появи третата група купувачи на земя, цените започнаха да скачат по-бързо.

Едрият бизнес в страната също привидя в земеделската земя сигурна инвестиция. Най-впечатляваща е експанзията на банкерите. Бившите съдружници в СИБанк Цветелина Бориславова и Светослав Божилов продадоха дяловете си и натрупаха солидно портфолио от земеделски земи. Фондът Сиесайеф на Бориславова вече притежава над 20 000 дка обработваема земя, като приоритет е отглеждането на овощни градини и новата култура - гигантската трева мискантус. Наричат я още слонска трева или царска тръстика, от нея се произвеждат биогорива. Дружеството изкупува активно земя в Северозападна България. Към 30 юни Светослав Божилов притежава 52 786 дка земя чрез Агроенерджи АДСИЦ.

С най-голям дял са нивите в Хасковско, Враца и Ловеч. Освен това чрез компанията си Вентчър екуити България Божилов държи близо 50% от акциите на ФЗЗ Мел инвест, в чиито активи са 54 994 дка ниви. Контролираната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка държи 7,8% от публичния фонд Агро финанс АДСИЦ. До началото на т.г. трезорът притежаваше още по-голяма част от фонда, натрупал 130 000 дка земя, но продаде част от акциите си. Индустриален холдинг България също се впусна в земеделска авантюра.

Дружеството, собственик на варненска корабостроителница, държи 1/3 от акциите на Агроменидж. Фирмата има близо 50% дял в Еларг фонд за земеделска земя. По-рано през годината официалният вносител на Пежо - София Франс ауто, придоби 31 500 дка земя от Енемона в пакет с 49,9% от Ломско пиво. Примерите станаха безброй, но по-важни са причините, които правят земеделската земя толкова атрактивна. Първата е нарастващите субсидии от Европейския съюз и националните доплащания. Втората е поредицата от добри реколти и стабилните печалби в земеделието. И не на последно място - нивите у нас са сред най-евтините в Европейския съюз.

Още новини