Начало Новини Актуално Ректорът на ТрУ възмутен от изявление на ВМРО

Ректорът на ТрУ възмутен от изявление на ВМРО

Актуално

Всяко хвърляне в публичното пространство на непроверени факти или твърдения, независимо дали това идва от частни лица или от политически формации, представлява удар върху нашия авторитет". Това заяви ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

Ректорът изрази своето възмущение от изявлението на общинското ръководство на ВМРО в Стара Загора, изразено от неговия председател Красимир Червилов, че на територията на университета била изградена студентска структура на Движението за права и свободи (ДПС), а на учредяването му е присъствал лично председателят на младежката организация на партията Джейхан Ибрямов. Войводите твърдят още, че създаването на тази организация противоречи с Конституцията и българското законодателство.
В адресираното до редакцията ни писмо проф. Станков подчерта, че академичното ръководство на Тракийския университет и Студентският съвет категорично се разграничават от такива, произволни според тях, твърдения.
"Тракийският университет в Стара Загора е държавно висше училище, което стриктно спазва Закона за висшето образование и категорично заявява, че в неговите рамки не се осъществява никаква партийно-политическа дейност", пише в писмото си ректорът.

Той се позовава и на многократните декларации на областния лидер на ДПС Халил Летифов, в които се твърдяло, че ДПС никога не е извършвало политическа дейност в рамките на емблематичното за Стара Загора висше учебно заведение.
"Нашият университет е един от символите на съвременна Стара Загора", каза още пред наш репортер професорът и възмутено обобщи, че никой нямал право да хвърля кал върху него.

Информация: вестник Старозагорски новини

Анкета

По повод изграждането на структура на ДПС, създадена изцяло от студенти от Тракийския университет, редакцията на "Старозагорски новини" се обърна за коментар към лидерите на няколко политически партии в Стара Загора:

Живко Тодоров - ГЕРБ:
"Ние имаме изградена младежка организация към партията, но никога не сме си позволявали да правим нейни структури в което и да било висше учебно заведение, най-малко в Тракийския университет. Това противоречи на българското законодателство, да не говорим, че не бива академичната среда да се разделя на политическа основа".

Бойчо Биволарски - БСП:
"Категорично не можем да се съгласим със съществуването на партийни структури в учебните заведения, които и да са те. БСП в Стара Загора има организация на студенти от нашия университет, но тя е създадена извън неговите рамки и територия, това е разликата, която явно някои политически формации не схващат. Партийни организации в ТрУ няма и ДПС не може да прави изключение".

Данчо Данев - НДСВ:
"Политическа организация в учебно заведение? За нас това е просто немислимо. Ние от НДСВ сме хора на правилата и категорично отричаме съществуването на партийни структури в университетите. Те са място за придобиване на знания и специалности, а не за провеждане на една или друга партийна политика. Да не говорим, че самото съществуване на такива структури е незаконно."


Още новини