Начало Новини Актуално Рехабилитацията на блок 8 на ТЕЦ Марица изток 2 завърши предсрочно

Рехабилитацията на блок 8 на ТЕЦ Марица изток 2 завърши предсрочно

Актуално
ТЕЦ Марица изток 2

32 дни по-рано от превидения срок завърши рехабилитацията на блок 8 в най-голямата реновирана топлоелектрическа централа в България ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. На 15 януари енергоблокът влезе в паралел с Електроенергийната система, след като успешно премина 72-часови проби.

На 26 януари завършиха гаранционните изпитания, след което блок 8 бе предаден за управление на Централното диспечерско управление. Днес рехабилитираният енергоблок работи със сероочистващата си инсталация, съгласно националното и европейското законодателства.
Модернизацията е част от мащабен проект за  рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации (СОИ) на блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 6 и 8, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Ремонтните дейности по енергоблок 8 започнаха на 02.07.2010 г. с подмяната на ротор ниско налягане, реконструкция на ротор високо налягане и премахване на Баумановата степен на турбината. Реконструкцията обаче не се органичи само до тези параметри. Монтирани бяха нови цифрови релейни защити, произведени в Швейцария. Старата възбудителна система на генератора бе подменена със съвременна статична, също швейцарско производство. Паралелно с това се извърши и рехабилитация на котел 12. Тя е свързана основно с подмяна на нагревни повърхности  с изтекъл ресурс, както и с възстановяване на всички износени възли и участъци от системата на котлоагрегата. Старият генератор бе подменен с нов, по-мощен, произведен от Електросила – Санкт Петербург. Новият генератор е с 270.6 мегаволт ампера и е с широк диапазон на работа по реактивна мощност.
Модернизацията на турбината бе ангажимент на японската фирма Тошиба. Риск Инженеринг подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 12 бе възложена на Енергоремонт-Гълъбово и др. фирми. Всички останали ремонтни дейности са дело на персонала на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. С модернизацията на блок 8 се повиши мощността му, която достигна 230 MW. Увеличи се и животът на ободурването с 25 години.

Още новини