Начало Новини Актуално Регулираната цена на природния газ намалява през ноември до 93.19 лв/мвтч

Регулираната цена на природния газ намалява през ноември до 93.19 лв/мвтч

Актуално

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за ноември в размер на 93.19 лв/мвтч. Това е намаление с 0.35 лв/мвтч спрямо действащата цена за октомври, която е 94.54 лв/мвтч. Новината съобщи пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Гълъб Донев. В брифинга участваха още министърът на енергетиката Андрей Живков, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и изпълнителният директор на Булгаргаз ЕАД Николай Павлов.

Намалението до 93.19 лв/мвтч е възможно поради постигната договореност между Булгаргаз и Газпром експорт за предоставяне на допълнителни количества природен газ за ноември на значително по-ниска цена спрямо газовите борси в Европа, съобщи Николай Павлов. Той изтъкна, че Булгаргаз разполага с 15% повече гориво в газохранилището в Чирен спрямо същия период на миналата година. Така доставките за българските потребители са гарантирани.

В началото на октомври общественият доставчик Булгаргаз ЕАД поиска поскъпване на синьото гориво до 124.76 лв/мвтч, а днес, взимайки предвид намалението на цената на горивото на европейските газови хъбове, актуализира предложението си с искане за цена от 119.87 лв/мвтч.

Така през ноември цената, по която общественият доставчик ще продава на своите клиенти, е около два пъти по-ниска от тази на европейските газови хъбове.

Поевтиняването на горивото е важно за топлофикационните дружества, за които природният газ е основна суровина. То ще се отрази и на крайните битови потребители - абонати на газоразпределителните дружества, съобщи Иванов. Той изтъкна, че с ценовата промяна българските потребители ще спестят общо 40 млн. долара.

Правителството, Булгаргаз и КЕВР правят всичко възможно да не допуснем през зимния сезон високи цени на отоплението и непосилни разходи за топлофикационните и газоразпределителните дружества. Полагаме усилия положителната тенденция за намаление на цените да продължи и през декември, както и цените на природния газ, топлоенергията и електроенергията за януари 2022 г. да не бъдат повишени или ако бъдат повишени да са с минимален процент, каза вицепремиерът Гълъб Донев.

Още новини