Начало Новини Актуално Регистрираните с хепатит А в Стара Загора са вече 427

Регистрираните с хепатит А в Стара Загора са вече 427

Актуално

До 16 часа на 13 януари приехме в отделенията на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" с диагноза вирусен хепатит тип А нови 16 пациенти. Изписаните са 11." Това съобщи д-р Николай Колев, изпълнителен директор на болницата. Ден по-рано новите регистрирани случаи със заразата са 21.

Така от началото на епидемичния взрив на 27 декември м.г. до 13 януари т.г. общият брой на хоспитализираните с жълтеница е 427 души.
От ежедневната информация на РИОКОЗ - Стара Загора, става ясно, че от 27 декември до 12 януари болните с тежката диагноза от Стара Загора са най-много - 291, следвани от Казанлък - 43, Чирпан - 41, Раднево - 18,Гълъбово - 9. Засега само в община Гурково няма нито едни болен от хепатит тип А. С по 1 заразен са общините Николаево и Павел баня, Опан и Братя Даскалови са с по 2-ма, а в Мъглиж са 3-ма, пише вестник Старозагорски новини.
Все още заразените от мъжки пол са почти двойно повече от жените - 271 срещу 119. По възрастов показател отново най-много са пациентите от 30 до 39 години - 117 души. Случаите при деца и непълнолетни са 53, като най-малките - от 1 до 9 години, са само 9.

Според епидемиолозите разпространението на хепатита съвсем не е отминало. Нормално било през уикенда новопостъпилите в болницата да са по-малко, както бе отчетено в края на миналата седмица, защото хората изчакват почивните дни и не търсят лекарска помощ.
От РИОКОЗ обаче препоръчват всеки, който почувства обичайните симптоми за вирусен хепатит да потърси незабавно лекарска помощ. Спазването на личната и обществената хигиена, както и ограничаване на общуването са препоръчителни мерки срещу разпространението на заразата.

Още новини