Начало Новини Актуално Регистрираха замърсяване в две села край полигон Змейово

Регистрираха замърсяване в две села край полигон Змейово

Актуално

На 10 ноември т.г. - денят, когато взривна вълна разтърси Подстанцията на ВиК в с. Ягода, откърти прозорци от пантите и разкъса метални рамки, е регистрирано атмосферно замърсяване в две села, разположени край полигон Змейово - Ръжена и Остра могила.

Данните от Изпълнителната агенция по околна среда сочат, че средноденонощните стойности на фини прахови частици в Остра могила са били 2.13 пъти над нормата, а в Ръжена - 1.1 пъти. Същия ден наднормени стойности на същия замърсител е отчела и автоматичната станция на РИОСВ в Стара Загора (1.28 пъти над ПДК). Според агенцията, причинителите са "местни източници". И ако в Стара Загора местните източници могат да бъдат промишлеността и транспортът, то източниците в двете села са под въпрос. Още повече, че стойностите на фините прахови частици в Остра могила се доближават до тези, замерени на 10 ноември в Пловдив. Налице е още един факт - същия ден архивните данни от военната станция на полигон "Змейово" също показват наднормени стойности на фини прахови частици.
По информация на Изпълнителната агенция по околна среда, наднормените стойности на фините прахови частици при вдишване достигат до ниските отдели на дихателната система и водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Най-чувствителни на замърсяването са деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания. За случващото се обаче няма разгласа от местната екоинспекция. И официално обяснение за източника на наднормения прах в двете села край полигона няма.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини