Начало Новини Актуално Регионалният исторически музей в Стара Загора - с антикризисна програма

Регионалният исторически музей в Стара Загора - с антикризисна програма

Актуално

Ако не се променят стандартите за формиране на делегираните бюджети, музеи като нашия са обречени, заяви на пресконференция вчера Светла Димитрова, директор на Регионалния исторически музей. Финансовото състояние на културната институция в момента е критично. След редуцирането на държавната субсидия с 15% за оставащите месеци на годината има недостиг от 16 965 лева за заплати и 30 хиляди лева за издръжка.

"Делегираният бюджет е на базата на щатните бройки, за един служител - 10.5 хиляди лева годишно, сега се намалява с 15%. Ние имаме 21 щатни бройки. Фонд "Работна заплата" за един месец е 13 465 лева. Тоест за малко повече от месец няма да имаме средства. Но дори да допуснем, че няма да получим една заплата, остава тревожен въпросът с издръжката", коментира директорът.
Месечно по груби изчисления за седемте музейни обекта и двете фондохранилища са необходими около 10 хиляди лева за издръжка. И докато от вода и телефони може да се спести, не е възможно да се икономисва от ток, от абонамента за пожарна, СОТ, асансьор. Спирането на климатиците заплашва сигурността на експонатите. Ако във фондохранилищата се спрат климатиците през лятото, температурата достига 42 градуса, а музейните експонати се съхраняват при температура от 18 до 24 градуса и влажност 75-80 процента. През лятото за ток са необходими месечно около 3-4 хиляди лева, а през зимата сумата достига до 7 хиляди, каза още Светла Димитрова. От началото на годината приходите от продажба на билети и сувенири са 21 хиляди лева, от които има резерв от 12 хиляди. Те ще бъдат достатъчни за поддръжката за двата летни месеца. За да се осигурят по 10 хиляди лева на месец, трябва да има поне 2000 посетители с билет от 5 лева, което практически е трудно изпълнимо, пресметнали са работещите в музея, пише вестник Старозагорски новини.

Заради критичната ситуация е разработена антикризисна програма, която практически е отворена за предложения на граждани. Въведено е лятно работно време от сряда до неделя от 10 до 18 часа, за да има възможност повече хора да посещават обектите в почивните дни. Създадена е организация за дежурства на музейните обекти "Неолитни жилища" и "Самарското знаме", за да може посетителите, които искат да заверят книжките си за 100-те национални туристически обекта, да го направят и в почивен ден. Ще се разшири и разнообрази щандът за продажба на сувенири, работи се по рекламата и популяризирането на музея чрез специализирани сайтове за туристическа информация. На 20 км от Стара Загора на магистрала "Тракия" вече е поставен рекламен билборд, приканващ пътуващите да посетят музея. Предстои работа с общините в Старозагорска област, в които няма музеи, за да се привлекат повече посетители. През есента лапидариумът във вътрешния двор ще стане сцена за постановка на ДТ "Гео Милев", водят се разговори с различни фирми за предоставяне под наем на части от музея за провеждане на атрактивни мероприятия. С наредба на Общинския съвет са определени цените за един час и всеки, който има някаква интересна идея, е добре дошъл, категорични са музейните работници. На античната улица например биха могли да се сключват бракове, да се правят различни представяния.
Въпреки трудностите, работещите в музея са оптимисти и с радост посрещат всяка идея за повече приходи и всяка протегната за помощ ръка, категорична е Светла Димитрова.

Още новини