Начало Новини Актуално Регионалният исторически музей е пред финансов колапс

Регионалният исторически музей е пред финансов колапс

Актуално
Исторически музий - Стара Загора

30 000 лева са нужни на Регионалния исторически музей в Стара Загора, за да оцелее до края на 2010 г. - каза директорът ст.н.с. д-р Светла Димитрова. - Въпреки стягане на коланите до последната дупка, въпреки провежданите мероприятия с цел вкарване на пари, финансовата ситуация е много тежка.

В момента разполагаме всичко с около 9000 лв. Средно за заплати за един месец са нужни 13.500 лв., което означава, че за м. ноември няма да стигнат парите. За декември въобще няма нито стотинка. Още по-тревожно е положението с издръжката на сградата и на останалите седем музейни обекта. За зимата сумата варира месечно около 10 000 лв., постъпленията от посетители средно са 4000 лв., с които може да се плати само част от тока..."
Различното за музея, в сравнение с другите културни институти в областния град, е, че освен уникалната новопостроена сграда, има още 7 обекта, които също имат разходи за пожарно известяване, СОТ, ток и др. Това са Неолитни жилища, Къща-музей "Градски бит", Хилендарски метох, Балабановата къща, Римска мозайка, две фондохранилища извън града и едно в града.
Музеят е бюджетна организация, която се финансирана от републиканския бюджет и от Община Стара Загора. Републиканската субсидия е базирана върху щатните бройки, които са само 21. Тя осигурява заплатите, плюс 50 000 лв. за издръжка, които за 2010 г. са изхарчени още през месец май. Това е крайно некоректен подход, да се плаща "на калпак", без да се отчита материалната база, брой експонати, дейности и др.
Отделно от това има общинска охрана и 3 бройки по 66-о ПМС, чиито заплати се осигуряват от Община Стара Загора.
Още в началото на годината е било ясно, че парите няма да стигнат нито за издръжка, нито за заплати. Към това се прибавя намаляването на бюджета през месец юли с 15%, но със задна дата от началото на годината.
"Дори да се затвори музейната експозиция, за да се реализират икономии, експонатите трябва да бъдат на специален режим - уточнява г-жа Димитрова, която след спечелен конкурс фактически встъпва в длъжност от 19 юли т.г. - Това значи, че трябва да има СОТ, охрана и да се поддържа постоянна температура 18-22 градуса в експозицията и във фондохранилищата. Налице е и още един проблем. Поради преместването от една сграда в друга и подреждане на постоянната експозиция, музейните служители имат натрупани за ползване много дни платен годишен отпуск. Т.е. те не могат да излязат в неплатен отпуск, тъй като по закон трябва да ползват преди това платения."
Екипът на музея прави всичко възможно да увеличи посещаемостта, за да влязат средства за издръжка. Постигнато е известно редуциране в сумите по договори с фирмите, които поддържат музея - СОТ и Пожарната. Отпадна плащането на така наречената върхова ел.енергия за музея. Чрез въведените входни карти в Нощта на музеите и галериите се спечелиха 5200 лв., като след приспадане на направените разходи чистата сума е 3500 лв. Разработена е система от различни уроци на историческото познание, които се предлагат на училищата. Проведени са разговори с ръководители на промишлени предприятия, които да закупят за своите работници и служители и техните семейства пакет от билети за посещения на различни исторически обекти. Промени се работното време, като в събота и неделя музеят е отворен. От 1 ноември музеят ще остане само с един почивен ден - понеделник, за почистване на експозицията.
"Общинската администрация прави всичко възможно да подпомогне музея, но тя също изпитва финансови затруднения. Надяваме се при най-малката възможност тя да подаде ръка на една от знаковите си институции" - каза Светла Димитрова.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини