Начало Новини Актуално Регионалният инспекторат по образованието в Стара Загора организира среща с протестиращите ученици

Регионалният инспекторат по образованието в Стара Загора организира среща с протестиращите ученици

Актуално

Работна среща с представители на протестиращите ученици от всички старозагорски училища организира на 15 декември 2010 г. от 15 часа Регионалният инспекторат по образованието (РИО). Това съобщи вр.и.д. началник Росица Михайлова.

"Целта е в спокойна атмосфера учениците да направят своите аргументирани предложения за всичко, което ги вълнува, в това число и за ваканциите. Желаем младите хора да бъдат подготвени и мотивирани за конструктивен разговор. Направените предложения и исканията им ще бъдат изпратени в Министерството на образованието, младежта и науката", коментира г-жа Михайлова.
От своя страна експертите ще запознаят учениците как учебното време е разпределено в останалите европейски страни, пише вестник Старозагорски новини. Справките показват, че българското училище ползва най-много ваканции. От 365 дни в годината само 180 са учебни.
От образователния инспекторат уточниха, че никой няма намерение да налага наказания или други санкции на учениците, участвали в протестите. Всъщност за това няма санкциониращ текст в закона, тъй като малолетните и непълнолетните нямат законно право да участват в подобни мероприятия. В по-голямата си част учителите са били лоялни и са отразили в дневниците отсъствията на възпитаниците си, което само по себе си е санкция с последствия.
Регионалният инспекторат по образованието разполага с данни на МВР колко ученици поименно са стачкували и в кои дни. Тъй като това е доста нелицеприятен факт, много от училищните ръководства не желаят това да се афишира, тъй като се отразява негативно на имиджа на учебното заведение.
Ръководството на Инспектората заявява, че няма да се търси конкретна отговорност. Препоръката му е да се обяснят на учениците правата и задълженията им. Те имат право да отстояват правата си, но не като разюздана тълпа, а спокойно и интелигентно.

Още новини