Начало Новини Актуално Регионалния исторически музей замириса на фекалии

Регионалния исторически музей замириса на фекалии

Актуално

Професионална немощ или безотговорност, или и двете заедно са причина за новите неволи на работещите в Регионалния исторически музей (РИМ) - Стара Загора. Като заваляха пролетните дъждове, от шахтите на уникалната Антична улица започнаха редовни течове, придружени с фекалии и неизбежните аромати.

За случилото се информираха посетители - ученици от четири европейски страни, участници в международен проект, с домакинство на ПМГ Гео Милев, пише вестник Старозагорски новини.

При репортерската ни провeрка, извършена намясто, заварихме в южния край на Античната улица четирима яки мъже, въоръжени с лостове, които повдигаха капака на шахтата, за да наблюдават задаващата се опасност, а после отново го уплътняваха, за да не мирише. В шахтата, която би следвало да се вижда само отходната тръба, имаше 2-3 см резерв до разливане на фекалиите по римската главна улица от преди 2000 години. Освен това по всички мазилки на стените, на необичайни места има наводнения.
Проблемът е, че водата в канализацията не протича нормално - каза пратеник на Общината от инвеститорския отдел. - Видно е, че от дъжда половин метър е вдигнато нивото в шахтата.

Господинът обясни, че при проливен дъжд водата с екстрементите не може да се изтича, връща се по тръбите обратно, избива капаците на шахтите и се разлива. Вероятно помпата е повредена или няма нужния капацитет. Трябва специалист, какъвто вероятно има във ВиК, да провери и настрои съоръжението.
Явно проектантското и техническото решение не са удачни - категоричен бе пратеникът от инвеститорския отдел. - Така решен, въпросът е винаги бомба със закъснител, която ще гръмне в незнаен ден и час.

Точно това се е случило предишната събота. За първи път на Античната улица в 16 часа трябваше да се състои церемония по сключване на граждански брак между българка и германец, които живеят и работят в Япония. Хората избрали за събитието нетрадиционното място. Гостите им били от три-четири държави. За нещастие дъждът изправил на нокти целия наличен персонал на музея. Въоръжени с кофи, метли, парцали и стек дезодоранти, минути преди да пристигне булката, аварията беше маскирана.

Откакто през 2008 г. музейните работници се нанесоха в административната част, а от 3 март 2009 г. се откри и експозицията в сградата, обявена през същата година за Сграда на годината, няма ден, в който някоя бомба да не е гръмнала. То не бяха течове от покриви, тавани, стени, подпочвени води, климатици, напрегнати и халтави теракотни плочи, които всеки миг могат да се начупят, и пр.
За изминалите години така и не се намери читав специалист, който да реши веднъж завинаги проблема, завещан от майсторите - изпълнители на обекта, сиреч на сградата на РИМ, с която иначе се гордее всеки старозагорец и която посещават всички чуждестранни мисии, гостували в града на липите.

 

Регионалния исторически музей замириса на фекалии Регионалния исторически музей Стара Загора

Още новини