Начало Новини Актуално Регионалния исторически музей - Стара Загора представиха над 200 уникални старинни монети на Нумизматичен салон - 2020

Регионалния исторически музей - Стара Загора представиха над 200 уникални старинни монети на Нумизматичен салон - 2020

Актуално

Изложбата Нумизматичен салон - 2020 бе открита снощи в малката изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Днес ще имате възможност да видите уникални монетни съкровища, които музеят притежава. Надявам се, че с тази изложба ще открием един нов сезон, с който посетителите на музея и гостите на града ще могат да се запознаят с богатството, което музеят притежава, се обърна към присъстващите Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей Стара Загора.

Куратор на изложбата на деветия Нумизматичен салон е д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел Нумизматика в РИМ-Стара Загора. Тя разказа, че експозицията представя общо над 200 тематично подбрани монети от периода 6-1 в. пр. Хр. Освен единични екземпляри от тракийски, гръцки, македонски, римски републикански монети посетителите ще могат да се насладят и части от монетни съкровища от землищата на селата Ново село, Горно Ново село, община Братя Даскалови, Зимница, община Мъглиж и Преславен, община Стара Загора.

Музеят придоби 11 монети на драхми от град Парион, чийто символ е била Горгоната Медуза. Приема се, че тя е била защитничка, пазителка на града и вкаменявала лошите хора, обясни Минкова. Тя допълни, че идеята и била символично Горгоната Медуза да пази Стара Загора от болести и пандемията, поради това именно тя е емблема на тазгодишната изложба. Най-старата монета, която може да бъде видяна, е драхма от Тасос, датираната от 6-5 в. пр. Хр.

Сред присъстващите на откриването на изложбата беше зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя пожела едно много интересно, атрактивно и успешно археологическо лято, като обеща Община Стара Загора да продължи да подкрепя инициативите на музея.

Гости на събитието бяха още зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, началникът на отдел Култура Диана Атанасова и граждани.

Още новини