Начало Новини Актуално Регионалната здравна инспекция в Стара Загора предупреждава за малария

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора предупреждава за малария

Актуално

Последният случай на заболял от малария в Старозагорска област е бил на мъж през 1998 година, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Но по повод на два случая на внесена малария през първото полугодие на тази година, потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести в София, Инспекцията издаде специални препоръки към общопрактикуващите лекари и медицинските специалисти.

Те са важни и за всички граждани, които през последните три години са пребивавали в страни с повишен риск. При първи симптоми на заболяване, съпроводени с висока температура, е необходима бърза консултация с лекар. Взема се периферна кръв и се изпраща в отдел Медицинска паразитология на РЗИ за изследване за малария. Лечението на такива болни се провежда задължително във вътрешните и детските отделения на многопрофилните болници. Предвид клиничните и диагностични особености на маларията, както и предприемане на необходимите профилактични и противоепидемични мерки, и с оглед  недопускане на местно разпространение, за всеки съмнителен случай незабавно да се информира отдел Противоепидемичен контрол на РЗИ - Стара Загора, на телефон: 042/ 602468 или на GSM  088 7942779, 088 4900657,  088 4900658, се посочва още в информацията.

Предприетите мерки са във връзка с изпълнение на препоръките на Глобалната маларийна програма на СЗО и съществуващия епидемиологичен риск за  внос на случаи на малария в Европа от ендемични страни.

Още новини