Начало Новини Актуално Регионалната библиотека в Стара Загора пак протече

Регионалната библиотека в Стара Загора пак протече

Актуално

За кой ли път през последните три години, откакто Регионална библиотека "Захарий Княжески" е в новата си сграда, при проливни дъждове и топене на сняг стават големи поразии. Вчера храмът на знанието отново протече. Наводнени са четвъртият етаж, където е книгохранилището, и читалнята на втория етаж. Безвъзвратно загубени са десетки ценни книги и единствени течения на подвързани вестници от предишни години, както и броевете от 2010 г.

На всички възможни места вчера имаше разпрострени книги и вестници, за да се сушат. На местата на течовете са подложени кофи, корита и парцали. Библиотекарките са въоръжени с кърпи и периодично подсушават стилажите и стените. Особено е опасно на четвъртия етаж, където течовете са по кабели и електрически инсталации. Още по-неприятно е, че водата избива на различни места в сградата и не се знае къде може да стане голяма беля.
Тъй като все още снежната покривка е голяма, е невъзможно човек да се качи на покрива и да изрине снега. През лятото е правена "профилактика" с подръчни материали. Заковани са отпраните ламарини, почистени са листата, клоните и боклуците, т.е. всичко, което може да се стори по поддръжката и на "честна дума".
Сагата с течовете започна още преди пренасянето на библиотеката на новото място. Водена от желанието да се пребазира най-голямата библиотека в града и областта, администрацията на д-р Евгений Желев пренебрегна факта, че покривът е правен преди 30 години и е напълно компрометиран. Дори неспециалистите знаят, че основният ремонт на един дом започва винаги от покрива. В случая обаче това не е съобразено. Обяснения ще се намерят дузина, само че сега други берат ядове, а основните губещи са гражданите на Стара Загора.
Десетки са докладните, написани от директорката Снежана Маринова до общинската администрация за предприемане на неотложни ремонтни действия. Отговорът досега през годините и от вчера е, че няма предвидени средства, които при направените сондажи са около 250 000 лева.
"Завързаният" проблем идва от факта, че петият етаж на сградата, която е общинска собственост, е разменен с държавната собственост - концертна зала и прилежащи помещения - фоайета и гримьорни на т.нар. Синдикален дом. Преди повече от две години има решение на петия етаж на бившия партиен дом да се разположи Административният съд. Доколкото е известно, преминали са процедурите по търгове и избиране на строителна фирма. В договора за размяна на имотите е записано задължението на Административния съд да направи основен ремонт на покривната конструкция. Да, ама не!
След направените сондажи вчера става ясно, че за 2010 година пари за реконструкция и ремонт на петия етаж, т.е. за Административния съд - няма. Така реалната перспектива е течовете да продължат и през тази, и през следващите години, пише вестник Старозагорски новини.
Последната надежда на Снежана Маринова е намесата на депутата от ГЕРБ Живко Тодоров. Той е поел ангажимент за спешен разговор с кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев за изясняване и решаване на проблема. От друга страна, ще търси позицията и действията на министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, тъй като и двете институции - Административен съд и Национален осигурителен институт, са държавни институции, зависими от тези министерства.
Докато те се разберат (дай Боже), кой знае колко безценни библиотечни издания ще бъдат похабени?!

Още новини