Начало Новини Актуално Регионална дирекция по горите - Стара Загора е изпълнила залесителната си програма на 100%

Регионална дирекция по горите - Стара Загора е изпълнила залесителната си програма на 100%

Актуално
Залесяване

Регионалните дирекции по горите (РДГ) отчитат близо 100% изпълнение на разчетите си за залесяване, почвоподготовка и попълване на горски култури за първите четири месеца на годината. По данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) от началото на годината до момента са залесени 9 754 дка. Очаква се пролетната залесителна кампания да приключи с извършени дейности в държавния горски фонд на страната в размер на 10 000 дка.

Сто процентно изпълнение на програмите имат регионалните дирекции в Бургас, Кърджали, Сливен и Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. В близките дни се очаква РДГ – Пазарджик, Смолян и Пловдив да покрият напълно разчетите си за пролетното залесяване. По-малък процент на покриване на програмите се отчита при РДГ-Велико Търново, Ловеч и Русе, защото в тези райони е предвидено залесяване с тополи през есента по поречието на река Дунав.

И през тази година продължава залесяването на засегнатите площи от горски пожари. През март ИАГ разработи двугодишна програма за залесяване на невъзобновени сечища, които не могат да бъдат възстановени по естествен път. В териториалния обхват на проекта са включени площи с общ размер на 15 682 дка на стойност над 8 600 000 лв.

Предвиденият годишен размер на почвоподготовката е 15 121 дка. По данни на агенцията към май са изпълнени над 7 300 дка. Годишният си разчет на сто процента са покрили РДГ – Кърджали и РДГ – Стара Загора. Над 70 % изпълнение на плана имат регионалните дирекции в Кюстендил, Смолян и София.

Още новини