Начало Новини Актуално Регионална библиотека „Захарий Княжески“ - предстоящи събития (12 - 13 февруари 2019)

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ - предстоящи събития (12 - 13 февруари 2019)

Актуално

Книга, филм и изложба, посветени на Невена КокановаНа 12 февруари 2019 г. (вторник), 17:30 ч., фоайе първи етаж

Откриване на изложбата „Самолетостроенето в Казанлък”. Организатори: Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък; Териториална дирекция Държавен архив - Стара Загора; Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора; НУПИД "Акад. Дечко Узунов" - Казанлък.

Изложбата остава до 22 февруари.

12 февруари 2019 г., (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж

Премиера на книгата „Години любов“ и прожекция на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“ по случай 80-годишнината от рождението ѝ с участието на автора журналиста Георги Тошев.

Ще бъде открита и фотоизложбата „Невена Коканова на 80“ (малко известни снимки от живота и ролите на актрисата).

Събитието е част от Националното турне „Години любов“! На място можете да закупите екземпляр от книгата и да получите автограф от автора й Георги Тошев.

Организатори: Книгомания.бг, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, Библиотека „Родина” – Стара Загора. Със съдействието на Община Стара Загора.

Вход - свободен.

13 февруари 2019 г. (сряда), 17:30 ч., фоайе първи етаж

201Откриване на изложба "Лъвът - българският символ през епохата на Възраждането" - автор д-р Александър Гьошев със съдействието и от фонда на Народна библиотека "Иван Вазов - Пловдив.

Тринадесет пана, които проследяват припознаването на лъва като български национален символ през епохата на Възраждането. Представя присъствието на този символ в книжовните паметници ("Стематографията" на Христофор Жефарович, преписи на Паисиевата "История славянобългарска" и други); в печатната графика и произведенията на изкуството от ХVIII - XIX в.; лъвското изображение върху печата и устава на БРЦК; върху печата на Привременното българско правителство на Георги Раковски от 1862 г.; в знамената на четата на Филип Тотю (1867 г.), на Банската чета на Райна Княгиня (1876 г.); върху кокардите на въстаналите априлци и др. Връзка със символиката на лъвското изображение от периода на Второто българско царство - лъвското изображение в "Стематографията" на Христофор Жефарович от 1741 г. е идентично с лъвското изображение върху монетите на цар Иван Шишман от втората половина на XIV в.

Изложбата ще остане до 11 март 2019 г.

Д-р Александър Гьошев е възпитаник на Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) - Пловдив.

Още новини