Начало Новини Актуално Регионален исторически музей – Стара Загора ще използва иновативна технология за представяне на културното наследство (в

Регионален исторически музей – Стара Загора ще използва иновативна технология за представяне на културното наследство (видео)

Актуално

Регионален исторически музей – Стара Загора

Регионален исторически музей – Стара Загора (РИМ – Стара Загора) се включи като партньор в проект INSIDDE, финансиран по 7-а рамкова програма на ЕС. В проекта участват 8 партньори от 6 европейски страни, включващи представители на научно-изследователски и културни институции. Старозагорският музей е партньор в ролята си на краен потребител и чрез него ще бъде тествана новата технология.

При предварителния подбор на Изпълнителната агенция за научни изследвания, оценяваща проектите по 7-а рамкова програма на ЕС, проектът заема престижното 4-то място с резултат от 15 точки при 15 възможни и в конкуренция с общо 169 подадени предложения. Общата стойност на одобреното съфинансиране от ЕК за INSIDDE възлиза на 3,6 млн. евро, от които 150 хил. евро са за РИМ – Стара Загора. Продължителността на проекта е 3 календарни години, като началната дата е 1 януари 2013 г.

Основната цел на проекта е разработване на иновативна технология за разкриване на неизвестни детайли по и под повърхността на двуизмерни и триизмерни (2D и 3D) обекти на културното наследство. Чрез това се цели подобряване на обмена на знания и достъпа до цифровизирани оригинали. То ще бъде постигнато чрез комбинация на терахерц технологии, техники за обработка на изображения и високо-технологично 3D сканиране. Тези технологии са основа и за разработване на иновативно приложение за смартфони, базирано на метода Добавена реалност (комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни). Технологията, след експериментирането й в Стара Загора, ще бъде приложена в музеите в цяла Европа за постигане на по-голяма интерактивност за посетителите и за улесняване на изследователите. Подобрени дигитални модели ще бъдат интегрирани и в най-голямата онлайн мрежа за културно наследство на Европа – Европеана.

В качеството си на партньор и в ролята на краен потребител, РИМ – Стара Загора ще има възможност напълно да се възползва от крайните проектни резултати, а именно:

  • Множество заснети и сканирани експонати по време на проектното изпълнение ще бъдат представени в най-голямата онлайн културна мрежа – Европеана, следвайки нейните стандарти и изисквания
  • Посетителите на РИМ – Стара Загора ще имат възможност да се възползват от мобилното приложение, което ще бъде създадено и интегрирано в рамките на проекта. Целта му е да се идентифицират и проследяват обекти на културното наследство с помощта на възможностите на смартфоните. За по-голяма интерактивност ще се използва методът Добавена реалност. Това ще направи много по-съпричастна младежката аудитория към културно-историческото ни наследство.
  • Съгласуването на данни, идващи от терахерцово и структурно сканиращо устройство ще създаде 3D цифрови модели на експонатите. Потребителите ще имат възможност да погледнат и изучат вътрешността на експоната, както и негови скрити елементи
  • Ставайки част от международна мрежа от организации, РИМ – Стара Загора има възможност да представи историята на област Стара Загора сред по-широка интернационална публика, допринасяйки за развитие на културно-историческия туризъм в нашия регион.
  • След като се докаже като надежден партньор в голям международен проект, РИМ – Стара Загора ще има възможност да създаде и поддържа устойчиви връзки с настоящи и бъдещи партньори, както и да кандидатства в бъдещи програми с по-надеждна проектна биография.
  • Не на последно място, РИМ – Стара Загора ще бъде първият музей в света, чиито експонати ще бъдат заснети и сканирани с най-съвременните технологии, които Изпълнителната агенция към ЕК определя като бъдещето на дигитализацията на културното наследство на Европа.

Търговско-промишлена палата – Стара Загора съдейства за включване на РИМ – Стара Загора като партньор в този проект, за разработване на проектното предложение и се ангажира изцяло да подпомага координирането, изпълнението и отчитането на проекта.

 

Още новини