Начало Новини Актуално Регионален исторически музей Стара Загора протестира

Регионален исторически музей Стара Загора протестира

Актуално

С Декларация до Националния исторически музей - София, приета на 17 май 2012 г. на общо събрание на синдикалната организация на КНСБ, музейните работници от Регионален исторически музей (РИМ) - Стара Загора, подкрепят с мълчалив протест на 18 и 19 май 2012 г. символичната стачка на колегите си.

Това става в навечерието на Международния ден на музеите - 18 май, защото считаме, че е крайно време да потърсим своите права - каза за медията ни д-р Стойка Кайракова, председател на старозагорската синдикална организация. - С нашата интелигентност досега все бяхме на ниво писане на писма, молби, напомняне, преговори, но вероятно трябва да се направи нещо по-радикално. Първата ни крачка е в Нощта на музеите и галериите, която се провежда на 19 срещу 20 май, да се закичим с лентички и да обясняваме на многобройните си посетители какво ни е дереджето.

Д-р Кайракова обясни, че заплащането на музейните работници е крайно унизително ниско. За 2011 година средната работна заплата е 443 лева. Парадоксално е, че Музеят отговаря за безценни съкровища, а трудът на специалистите е напълно обезценен. Кризата в духовността е по-страшна от икономическата криза. Гилдията застарява, а ниското заплащане демотивира младите специалисти, пише вестник Старозагорски новини.
Поради липса на средства Музеят изостава от европейското и световното ниво, а без него не може да има културен туризъм.

Искам да подчертая, че срещаме разбиране и съдействие от общинските власти, особено в лицето на кмета Живко Тодоров. По негово настояване, след три-четири години ходене по мъките, наскоро климатиците и канализационната инсталация бяха оправени. Общинското ръководство ни подкрепя във всички стойностни начинания. За съжаление щатовете и средствата се разпределят от Министерството на културата, каза г-жа Кайракова.

В момента служителите в Регионалния исторически музей са 25 души - научни работници, уредници, екскурзоводи, реставратори и др. 16 от тях са членове на КНСБ.

Още новини