Начало Новини Актуално Регионален исторически музей - Стара Загора показва тайните си чрез нови технологии

Регионален исторически музей - Стара Загора показва тайните си чрез нови технологии

Актуално

Регионален исторически музей Стара Загора артефакти технологииНапълно нова за света технология и скенер, който работи с терахерцови честоти, ще бъдат създадени по проект INSIDDE в следващите 3 години. Сканирането ще разкрие детайли и скрити характеристики на произведения на изкуството, като картини и древни керамични съдове или други артефакти.

Този проект се финансира от Европейския съюз по Седма рамкова програма, която е създадена за подкрепа на научните изследвания. Това е основният инструмент на ЕС за финансиране на изследователски проекти през периода 2007 - 2013 г. и е с общ бюджет от повече от 50 милиарда евро.

Технологията, сканирането и изследователската дейност ще бъде приложена пилотно върху артефакти от фонда на Регионален исторически музей - Стара Загора. Музеят беше включен като партньор в проекта благодарение на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Палатата предложи музея за участие в проекта чрез най-голямата европейска мрежа Enterprise Europe Network. Мрежата има около 600 точки и една от тях е ТПП - Стара Загора. Един от приоритетите на Enterprise Europe Network е да стимулира развитието на иновативните технологии и да свързва бизнеса с науката.

Практика в мрежата Enterprise Europe Network е да се споделят добри практики от всички участници. Най-добрите 10 примера се отличават и популяризират допълнително чрез инструментите на мрежата. Тази година за успешна практика е посочен точно включването на Регионален исторически музей - Стара Загора в проекта INSIDDE (INtegration of cost-effective Solutions for Imaging, Detection, and Digitisation of hidden Elements in paintings) по Седмата рамкова програма.

Чрез прилагането на технологията за изследване на археологически артефакти и произведения на изкуството ще бъдат разкрити тайните, скрити под повърхностния слой. Ще бъдат създадени и 2D и 3D цифрови копия на артефактите. Например, благодарение на работата по проекта INSIDDE, ще бъде възможно да се уловят и визуализират първоначални скици и технологични детайли на произведения на изкуството. Ще бъде възможно откриването на скрити картини, реконструкцията на творческия процес или определяне на съдържанието на затворени керамични съдове. Използването на приложение, базирано на метода добавена реалност ще доведе до по-атрактивно показване на произведенията на изкуството пред посетителите в музеите. Изображения, получени благодарение на технологията ще са достъпни в интернет с помощта на масовите устройства (компютри, таблети, смартфони и други) чрез европейската мрежа Европеана (Europeana).

През последните години, комбинация от нови технологични постижения и богатото европейско културно наследство е довело до мащабен процес на цифровизация не само на малки предмети, но и цели сгради, като катедрали. Тези изображения са използвани в реконструкцията на стари градове.

Терахерцовата вълна е тип радиочестотна вълна (между 300 GHz и 3 THz) и съществува над честотите, които използват мобилните телефони и спътниковите комуникации и под честотите на инфрачервената светлина. Това означава, че THz радиацията е нейонизираща. Следователно, тя не е вредна за хората, като например рентгеновите лъчи. Позволява безвредно проникване в непроводими материали. Този изследователски проект е бил одобрен от Европейския съюз в рамките на Седмата рамкова програма за подкрепа на научните изследвания. Той е напълно напълно безвреден и безопасен и за артефактите и произведенията на изкуството, които се изследват чрез него, каза Живко Симитев от Регионален исторически музей - Стара Загора.

INSIDDE се изпълнява с финансиране в размер на 3,6 млн. евро, от които почти 2,9 са принос на Европейския съюз. Проектът се изпълнява в рамките на три години. Координатор е испанската технологична компания Treelogic, която работи с други 7 участници от шест европейски страни. Това са:

•    University of Oviedo (Испания) - технически отговорник
•    ITMA Materials Technology (Испания)
•    Delft University of Technology (Холандия)
•    Doerner Institut, Bayerische Staatsgemaldesammlungen (Германия)
•    Istituto Nazionale di Ottica, Consiglio Nazionale delle Ricerche (Италия)
•    Регионален исторически музей - Стара Загора (Regional Museum of History - Stara Zagora) (България)
•    3DDynamics (Белгия)

Освен това, INSIDDE разчита на комисия от експерти:

•    д-р Шринивас Шридхар, Директор на Electronic Materials Research Institute (eMRI) в Североизточния университет (Бостън, САЩ).
•    д-р Роса М. Менендес Лопес и д-р Патрисия Алварес Родригес, и двете от Institute Nacional del Carbon (INCAR-CSIC).

Регионален исторически музей - Стара Загора ще има правото за вбъдеще да ползва една иновативна технология и апаратура, с която да се извършват изследвания на артефакти, даващи повече детайли за историята им и възможност за по-пълна и подробна научна публикация.

Музеят в Стара Загора ще има право да закупи тази апаратура, която ще бъде уникална за Балканския полуостров на преференциални цени и да предлага като услуга на останалите музеи и галерии в региона да заснемат и анализират своите артефакти.

Регионален исторически музей - Стара Загора ще добие по-голяма межународна популярност, особено в страните, от които са останалите партньори в проекта. Ще придобие и по-голям престиж сред останалите културни институции в Европа.

Уникалните артефакти от България (в частност от Старозагорския регион) ще станат публично достояние в интернет мрежата Europeana, с което те ще допринесат за обогатяване на Европейското културно наследство. Освен това новата технология ще позволи много по-висока степен на защита на оригиналите от възможната днес. Благодарение на продукта, разработен по проекта, евентуално копие на произведение на изкуството или предмет от културно-историческото наследство ще могат лесно и категорично да бъдат установени. Очаква се технологията да помогне и за пресичане на незаконния трафик с културно-исторически ценности, каза директорът на Регионален исторически музей - Стара Загора Светла Димитрова.

 

проект INSIDDE ТПП Стара Загора

 

проект INSIDDE Търговско-промишлена палата - Стара Загора

проект INSIDDE Търговско-промишлена палата - Стара Загора
Пресконференция за представяне на проекта в залата на Регионален исторически музей - Стара Загора

проект INSIDDE Търговско-промишлена палата - Стара Загора
Част от екипа на Регионален исторически музей - Стара Загора, който ще работи по проекта проекта INSIDDE на Седмата рамкова програма

илко груев

Още новини