Начало Новини Актуално Регионален исторически музей - Стара Загора организира Срещи в четвъртък

Регионален исторически музей - Стара Загора организира Срещи в четвъртък

Актуално
Регионален исторически музей

Всеки последен четвъртък от месеца от 17,30 часа в лекционната зала на Регионален исторически музей - Стара Загора ще се представя информация за интересни научни открития, нови археологически проучвания и находки. Ще се провеждат дискусии по теми, които са предмет на проучване, както от музейни специалисти, така и от краеведи и любители на историята.

На 27 октомври от 17,30 часа в зала №33 на музея ще бъдат презентирани Резултати от археологическите проучвания на трако-римски династичен център в района на Чирпанските възвишения от доц. д-р Милена Тонкова.

Екип от Националния археологически институт с музей при БАН под ръководството на доц. д-р Милена Тонкова работи през 2010 г. и 2011 г. по мащабен европейски проект в землището на община Братя Даскалови – един от най-силните династически центрове на Одриската държава. Проучени са 5 надгробни могили, две селища от късния неолит и част от римската пътна станция Циле, при с. Черна гора. Открити са над 1500 археологически находки.

Каква е тяхната съдба? Има ли Долина на тракийските царе и на юг от Средна гора? На тези и на други въпроси ще отговаря доц. д-р Милена Тонкова - родена в Стара Загора, възпитаник на ГПЧЕ Ромен Ролан и СУ Св. Климент Охридски, доцент в Националния археологически институт с музей при БАН.

Повече от 20 години тя проучва тракийската култура по нашите земи, най-вече в областта на селищната археология (селища и светилища) и проявява специален интерес към тракийското ювелирно майсторство.

Още новини