Начало Новини Актуално Реформата, засягаща възрастта за пенсиониране, се спира времено

Реформата, засягаща възрастта за пенсиониране, се спира времено

Актуално

Пенсионната реформа временно се отлага по отношение на осигурителния стаж и възрастовата граница. Решението взехме по време на разговори с Консултативния съвет и премиера Бойко Борсов, съобщи в Стара Загора социалният министър Тотю Младенов. През 2010 и 2011 г. приоритетите на страната са стабилизиране на пазара на труда и реализиране на здравната реформа. Когато се постигнат тези цели ще се пристъпи към пенсионна реформа.

Тотю Младенов

Това, обаче, не означава замразяване на пенсиите, уточни той. Консултативният съвет продължава да работи по другите неща - по укрепване на пенсионната система и получаването на адекватни възнаграждения за хората от третата възраст. От 1 юли 2010 г. всички пенсионери над 75 годишна възраст ще получават всеки месец допълнителна добавка в размер до 50 лв. От същата дата се увеличава вдовишката добавка с 5%.

Социалният министър заяви, че по време на преговорите за подписване на национално споразумение между правителството, работодателите и синдикатите, ще бъде заложено от 1 юли 2010 г. да има възможност да се актуализира нивото на пенсиите, на минималната работна заплати и на минималната пенсия.

На заседание на Съвета за тристранно сътрудничество е взето решение до 16 февруари синдикатите и работодателите да представят своите становища по отношение на антикризисни мерки, които предлагат. След това правителството започна национални преговори със социалните партньори.

Целта е до края на февруари, или най-късно до началото на март, да се подпише 2-годишно национално споразумение между правителството, синдикатите и работодателите, в което ще бъдат отбелязани конкретните ангажименти на всяка едно от страните.

Аз мисля, че това е национално отговорното поведение в този момент, ако искаме да бъдем полезни на бизнеса, който е в изключително тежка ситуация, и най-вече на хората, каза още социалният министър.

Той обяви, че предстои да бъдат отворени нови мерки по ОП Човешки ресурси на ЕС, които са предимно в сферата на социалното подпомагане, и по тях ще бъдат усвоени до края на годината минимум 250 млн. лв.
По мярка Адаптивност на ОП човешки ресурси през годината ще бъдат подпомогнати 42 000 души, които работят в предприятия с намалено работно време. Те ще бъдат обучавани безплатно за повишаване на квалификацията в рамките на 6 месеца. През този период те ще получават и месечна стипендия в размер на 176 лв.

По отношение на разследването на случая със скъпоструващата сграда на Комплекса за социални услуги в Стара Загора, по времето на Емилия Масларова, Тотю Младенов заяви, че социалното министерство 100% е съдействало на разследващите органи. Ние ще изчакаме решението на прокуратурата и експертизата, която е направена, и в зависимост от това колко е сумата, която се твърди, че е ощетен държавният бюджет, аз ще заведа дело срещу тези лица за тази сума, с която е ощетено МТСП, и с тази сума ще построим 10 социални дома в България. Това ви го обещавам, категорично заяви Тотю Младенов.

Социалният министър проведе в Стара Загора среща с областния управител Йордан Николов, с представители на работодателски организации и синдикати.

Още новини