Начало Новини Актуално Референдумът в с. Яворово - отново пред провал

Референдумът в с. Яворово - отново пред провал

Актуално

Референдумът за жителите на с. Яворово, насрочен със заповед на областния управител за 13 май т.г., неделя, най-вероятно отново ще бъде отложен. Припомняме, че съгласно заповедта на Недялко Недялков, издадена на 14 март т.г., жителите на селото трябва да отговорят на въпроса: Съгласни ли сте с. Яворово да се отдели от Община Чирпан и да се присъедини към Община Стара Загора?

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, информационната кампания започва 30 дни преди датата на произвеждане на референдума и приключва 24 часа преди него, пише вестник Старозагорски новини. Въпреки това Общинският съвет в Чирпан не е взел решение за организационно-техническа подготовка на местен референдум, което включва одобрение на книжата и бюджета за провеждане на допитването. Заради това на 6 април областният управител издава заповед, с която утвърждава въпросните книжа и приема нужния бюджет. Следва опит на Община Чирпан да осуети провеждането на процедурата чрез съдебен процес по оспорване на заповедта на областния управител. Решение на Върховния административен съд (ВАС) постановява, че заповедта за насрочване на референдум е законосъобразна и тя влиза в сила на 2 май т.г.

Към настоящия момент от Община Чирпан все още не са отпечатали задължителния информационен лист за жителите на селото. Той съдържа: формулировката на въпроса, кратка информация за мотивите на референдума, основана на предложението на инициативния комитет на селото, както и информация за времето, мястото и реда за произвеждане на референдума. Поради несъвместимия с указаните изисквания едномесечен срок, референдумът най-вероятно ще бъде отложен, коментираха жители на селото. Кметският наместник Райчо Стоев отказа изявление по казуса...

Още новини