Начало Новини Актуално Референдумът с въпрос за закриване на военния полигон край Стара Загора ще се проведе на 26 май (видео)

Референдумът с въпрос за закриване на военния полигон край Стара Загора ще се проведе на 26 май (видео)

Актуално

Референдумът за закриване на военно-изпитателния полигон Змейово ще се проведе на 26 майС пълно мнозинство от взелите участие в гласуването 44-ма общински съветници на Стара Загора беше прието предложението за провеждане на местен референдум Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон край Змейово? Допитването с прякото участие на гражданите ще се проведе на 26 май 2013 г. Средствата, предвидени за референдума, са в размер на 202 000 лева, съобщи кметът Живко Тодоров.

Те ще бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

Мотивите на вносителите на предложението са, че полигонът е сочен като основен източник на обгазявания, а институциите досега не са дали ясни и категорични отговори за неговата дейност.

Когато отговорните институциите не са в състояние да произведат достоверен отговор на много важен обществен въпрос, остава да се произнесе само суверенът, а това са старозагорци, заяви Николинка Горова, общински съветник от ВМРО - Стара Загора и един от вносителите на предложението.

Искам да се предприемат реални мерки за прекратяване на обгазяването на Стара Загора, за да мога аз, детето ми и останалите 200 000 граждани на общината, да дишаме чист въздух, обърна се към съветниците Цвета Богданова от Гражданска инициатива За чист въздух над Стара Загора.

Независимо от пълното мнозинство, с което беше прието предложението за провеждане на референдума, общинският съветник от БСП Сашко Лозанов заяви, че за закриването на полигона са необходими доказателства, че нанася вреди, а такива липсват. Не чухме точни и конкретни данни за негативните емисии в резултат на дейността на полигона и коя институция е направила измервания. Първо трябва да има установяване на замърсявания на околната среда и тогава да се пръскат пари за референдуми и да се правят PR политически акции, категоричен е той.

Станимира Данева, която е връзки с обществеността на полигона край Змейово, отново заяви, че там се извършват изпитания на въоръжение и боеприпаси, а не утилизация.

Между 2003 и 2006 година на няколко митинга Стара Загора поиска закриването на полигона. Някои от участниците в протестите смятат, че това днес не е нужно. Оттогава насам полигонът се промени, това е истината и искам и вие да го разберете. Три автоматични станции измерват показателите на въздуха, полигонът има сертификат за опазване на околната среда и дейността му се документира от видео камери, които предават онлайн. Освен това, има и разрешен контрол от страна на граждани и организации, припомни Тони Куцаров, ръководител на Екоцентър - Стара Загора и член на Граждански клуб ЛИПА.

Ще има ли резултатът от местния референдум правна стойност, след като полигонът е публична държавна собственост и е разположен на територията на няколко общини, коментира Николинка Горова. Този референдум трябва да произведе значим обществен и юридически резултат, до докато резултатът от подобно допитване се решава с политически средства, не мога да прогнозирам какво ще се случи с него, каза тя.

Според членове на Районната избирателна комисия, които са също и в състава на Общинската избирателна комисия, която е отговорна за провеждането на референдума, датата 26 май е невъзможна. Причината е, че ангажиментите на тези хора, свързани с националните избори са много и е невъзможно да работят и в Общинската избирателна комисия. Голяма част от членовете на Районната избирателна комисия, провеждаща изборите за Народно събрание, са и в състава на Общинската избирателна комисия.

Има предположение, че областният управител на Стара Загора Недялно Недялков може да оспори решението на Общинския съвет, което също прави провеждането на референдума в края на май невъзможно.

По време на заседанието на Общинския съвет в Стара Загора беше коментирана и възможността референдумът да се проведе на една и съща дата с националните избори за народни представители. Стана ясно обаче, че това е невъзможно.

Военно-изпитателният полигон край Стара Загора и село Змейово е публична държавна собственост. Площта му е 86 000 дка и се намира на територията на няколко общини.

илко груев

Още новини