Начало Новини Актуално Референдум на 26 май ще има (видео)

Референдум на 26 май ще има (видео)

Актуално

Административен съд - Стара Загора: рефенерду 26 майАдминистративният съд в Стара Загора ще се произнесе най-рано след месец за законосъобразността на решението на Общинския съвет за провеждане на местен референдум с въпрос да бъде ли закрит военният полигон край Змейово, съобщи председателят Пламен Петрунов. Така реално местното допитване ще се проведе на 26 май. Ако съдът прецени, че решението противоречи на закона, прокуратурата ще определи виновните лица.

Референдумът ще струва на старозагорските данъкоплатци около 300 000 лева.

Дни преди 26 май представители на Сдружението на българската отбранителна индустрия дадоха пресконференция в Стара Загора. Те заявиха, че полигонът край Змейово не замърсява околната среда. Военният обект е уникален като територия и прецизно оборудване, което гарантира безопасността и годността на боеприпасите, които се изпитват на него.

Барутът, който освобождава тази енергия е много по-безвреден отколкото една гума да се изгори на полето, каза Банко Банков, изпълнителен директор на Аркус АД. Атомобилният двигател ползва кислорода от въздуха, гори бензин и хвърля пушек. Барутите на боеприпасите са бездимни и ползват собствен кислород, обясни Николай Ибушев, изпълнителен директор на Арсенал АД - Казанлък.

Директорите на дружествата от отбранителната индустрия категорично заявиха още, че на полигона край Змейово не се извършва унищожаване на боеприпаси, както и че твърденията, че в обекта има подземни съоръжение, звучи много несериозно.

Напрежението около полигона край Змейово датира от времето, когато бяха унищожени руските ракети Скъд, Фрог и СС 23. Доц. Кирил Стойчев, в момента зам.-директор на Институт по металознание при БАН, е отговарял за унищожаването на руските.

Тези химически вещества, които мислите, че са унищожени на полигона, не отговаря на истината, защото аз лично организирах изнасянето им извън България. И който ви е казал, че ракетите са унищожени на полигона с вредните химически вещества вредни, ви е излъгал.

Банко Банков добави, че ракетно гориво от руските комплекси е било унищожено в завод Ивайло във Велико Търново през 2002 г.

илко груев

Още новини