Начало Новини Актуално Редуцираха щандовете за книги на открито в Стара Загора

Редуцираха щандовете за книги на открито в Стара Загора

Актуално

От 12 януари т.г., търговците на книги зад Универсалния магазин в Стара Загора са драстично редуцирани. От 25 маси са останали само 10. Притеснени от решението на Общината, фактът, че остават без работа и кратките срокове за участието в томболата по разпределяне на търговските маси, книжарите депозираха молба до зам.-кмета по общинската собственост и стопанската политика Велизар Балабанов и се срещнаха с него.

Според Велизар Балабанов, редуцирането на масите се налага, за да може мястото зад Универсалния магазин да се развие като пазар. Освен търговия с книги, тук ще се преместят и всички временни търговски обекти, разположени по бул. "Цар Симеон Велики". Целта е пешеходната зона да стане по изчистена, старозагорци да продължават да се гордеят с нея, Стара Загора да придобива още по-европейски вид.
Търговците не възразиха, че Община Стара Загора е спазила закона за отдаване на масите под наем. Според зам.-кмета причината за възникналия проблем се дължи на нелоялност между самите търговци. Той даде за пример, че при проведения на 12 януари жребий за масите един търговец е взел 5, като е участвал и с други фирми, пише вестник Старозагорски новини.
"Общината предоставя маси за улична търговия, за да може гражданите да се прехранват, а не това да се превръща в бизнес и един човек да държи 5 маси, а другите да останат без работа" - коментира Балабанов.
Искането на търговците масите да се увеличат от 10 на 20 ще бъде разгледано от Общината, която трябва да отговори в законовия срок.

Още новини