Начало Новини Актуално РЦЗ - Стара Загора: Двете старозагорски болници са принципно съгласни да се обединят

РЦЗ - Стара Загора: Двете старозагорски болници са принципно съгласни да се обединят

Актуално

На работна среща в Регионалния център по здравеопазване - Стара Загора (РЦЗ), проведено на 21 юли, беше подписан протокол, съдържащ 4 решения, свързани с обединението на двете болници в града - УМБАЛ и МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович, като главната цел е създаване на Високотехнологична университетска болница, съобщи директорът на РЦЗ д-р Златина Нанева.

При посещението си преди дни в Стара Загора здравният министър проф. Анна-Мария Борисова даде срок до 25 юли здравните заведения постигнат консенсус по този въпрос, като им обеща че ще ги възнагради с няколко милиона. В противен случай - няма да им даде нито стотинка.


Медицинският съвет на Университетска болница е категорично за обединение на здравните заведения, но колегите им от Многопрофилната болница за активно лечение Проф. д-р Стоян Киркович не са съгласни с това. Синдикалните лидери са запознали колегите си с решенията, включени в протокола от работната среща. Той бе посрещнат с огромно негодувание и те изразяват своето категорично несъгласие под каквато и да е форма да бъде извършено това обединение, заяви председателят на КНСБ д-р Атанас Бадов.
Трябва от министерството на здравеопазването да има критерии, ние не можем сами да ги създаден, добави председателят на ТК Подкрепа Петър Ялъмов. Те заявиха, че на 23 юли, работна група от здравното заведение ще даде пресконференция в 12,30 часа в пресклуба на БТА, където ще изложи своите мотиви.
Подписаният протокол на вчерашното заседание съдържа следните точки: Принципно съгласие за преструктуриране на двете болници в УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович; Предложение за подпомагане погасяването на финансовите задължения на двете лечебни заведения със съдействието на държавните институции; Запазване и оптимизиране на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи на обединеното лечебно заведение; Излъчване на работни групи от здравното министерство, администрацията и представители на двете лечебни заведения за разписване на точни правила за работа на обединената структура.
Протоколът е подписан от 18 души. С особено мнение подписите са си поставили изпълнителният директор на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович д-р Николай Колев и д-р Бисер Макелов . член на Управителния съвет на здравното заведение. Против взетите решения от страна на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), се е подписала д-р Маргарита Атанасова . председател на УС.
Високотехнологичната болница ще предлага медицински услуги, знания и технологии на най-високо ниво и може да бъде една от първите в Югоизточна България, уточни д-р Нанева. Анализът, изработен от РЦЗ, предвижда обединената болница да разполага с 30 клиники с 33 отделения, с възможност за създаване на нови самостоятелни звена по нефрология и еднодневна ендоскопска хирургия.
Съкращения ще има на административен персонал, но не и на медицински, каза още д-р Нанева. Обединената болница предвижда заетост на 355 лекари, които в момента са общо за двете здравни заведения 331. Недостиг има и при медицинските сестри. В момента те са 688, а в новата структура са предвидени 710.
Според анализа, обединената болница ще разполага със 730 легла. За миналата година в МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович са използвани средногодишно 523 легла, а в Университетска болница - 236 легла.
След постигане на окончателно съгласие, предстои обединението на двете здравни заведения да се реши и юридически.

Още новини