Начало Новини Актуално Разтуриха незаконния автопазар в Стара Загора

Разтуриха незаконния автопазар в Стара Загора

Актуално

След близо 20-годишно съществуване, на 14 ноември полицията най-после разтури незаконния автопазар в старозагорския квартал "Кольо Ганчев", на който се продаваше всевъзможна номенклатура - от коли до долни гащи, че и оръжие. Акцията беше разпоредена от директора на ОДМВР и Районна прокуратура. Целта беше да се предотвратят грубите нарушения по Закона за движение по пътищата, в това число престоят и паркирането на МПС по главния път I-5 и пътния възел към Раднево.

Още в 6 часа всички подходи към незаконния автопазар бяха блокирани и купувачи, и продавачи - връщани с обяснението, че тържището няма да работи и че се чака Община Стара Загора да определи подходящо място. Независимо от предупрежденията по медиите, много хора бяха изненадани, но до разправии не се стигна. Търговец от Стара Загора сподели, че сега трябвало да ходи на пазара в Сливен, който бил законен. Останалите се връщаха без да роптаят и се съгласяваха, че мястото на тържището не е на пътя. Най-доволни бяха транзитно преминаващите, голяма част от които не помнят в събота да няма задръствания по въпросния пътен участък до бившата Мототехника, пише вестник Старозагорски новини.
В хода на полицейската операция, продължила до 12 часа, са проверени 99 МПС. Констатирани са 60 нарушения, за които са съставени 14 акта - 6 по Закона за движение по пътищата, 2 по Кодекса за застраховането и 2 по наредбите на Община Стара Загора. Наложени са 46 глоби по фиш и са репатрирани 3 коли, неправилно паркирани в района на автобусното обръщало. Засилените мерки предотвратиха и нерегламентираното извършване на търговска дейност в обхвата на пътя.
От пресцентъра на ОД на МВР предупреждават, че мерките за опазване на реда и контрола върху безопасността на движението в района ще продължат и през следващите седмици. Паралелно с това общинската администрация и полицията ще търсят решение за регламентиране на тържището и преместването му на по-безопасно място. Припомняме, че през миналата седмица зам.-кметът Белчо Белчев информира за три варианта - общинската зеленчукова борса на околовръстния път, която така и не заработи, теренът, на който се провежда панаирът, и място около Тракийския университет.
Брадясалият от 20 години проблем беше решен с активното съдействие на вестник Старозагорски новини. От тук нататък на ход е Общината, която може да осигури приходи в местния бюджет от входни такси на бъдещия регламентиран пазар.

Още новини