Начало Новини Актуално Разследват смърт в социални домове - 8 са починалите деца в Петрово и Сладък кладенец

Разследват смърт в социални домове - 8 са починалите деца в Петрово и Сладък кладенец

Актуално

До края на тази седмица ще бъдат образувани досъдебни производства за 8-те смъртни случая в домовете в селата Петрово и Сладък кладенец. Това съобщи прокурор Петко Георгиев от Окръжната прокуратура в Стара Загора. Засега делата ще бъдат срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс.

В рамките на образуваните досъдебни производства за всеки от случаите ще се изясняват обстоятелствата около смъртта на децата, ще се събират документи и ще се уточнява има ли виновни лица или не, макар че, според първоначалните данни, нямало основания да се търси вина от персонала.
Две от 8-те деца са починали в тези домове, а останалите - в болнични заведения. Тези смъртни случаи са станали в периода 2008-2010 година. Само един е към момента случаят с починало дете през тази година. Нещастието се е случило през зимата, а детето е живеело в дома в Сладък кладенец.
В рамките на проверките представители на прокуратурата са били на място в домовете в Петрово и Сладък кладенец на 15 и 16 април тази година. В рамките на съвместната проверка на прокуратурата и Българския хелзински комитет (БХК) в социалните домове в цялата страна екип на БХК и на социални служби също е посетил двата дома в Старозагорска област, но в други дни, съгласно предварително утвърден график.
238 деца са починали в социалните домове в страната за периода от 2000-2010 година, стана ясно от доклад, направен при съвместна проверка от прокуратурата и Българския хелзински комитет през март-юни тази година.
В 80% от случаите МВР и прокуратурата не са били уведомени за починалите деца.
Главният прокурор Борис Велчев е разпоредил да се направи пълна проверка на заведените и прекратени през минали години дела по такива случаи. 

Информация: вестник Новината

Още новини