Начало Новини Актуално Разследват мъж и жена за насилие над децата им

Разследват мъж и жена за насилие над децата им

Актуално

3–годишно момиченце и 18-месечното й братче са били изведени от социалните служби и полицията в Стара Загора от дома им заради системно упражнявано насилие и лоша битова среда. "В момента децата са извън всякакъв риск, настанени на сигурно място - момиченцето е в дом "Незабравка", а братчето - в Дома за медикосоциални грижи, предстои да бъдат взети мерки да бъдат събрани.

След спешното им извеждане от семейната среда в момента ние проучваме дали има родственици на майката и на мъжа, с когото е живяла на съпружески начала, които да могат да им осигурят подходящи условия", съобщи социалният работник от "Закрила на детето" Стела Павлова.
Отделът е получил сигнал за 3-годишната Ива още миналия понеделник.
"Сигнал за скитащото само в центъра на града дете е подал общински служител. От Общината веднага са потърсили ОД на МВР, откъдето му е била осигурена полицейска закрила и е било прието в дом "Незабравка". Още същата вечер момиченцето, по което имало следи от насилие, се е почувствало зле и било прието за лечение в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович".

Колегите пък са установили, че в семейството има и друго дете, и на следващата сутрин са посетили дома им. Тъй като никой не отварял обаче, те отново са повикали полиция", добави Петрова.
Служителите от отдел „Закрила на детето” изпаднали в потрес при влизането в апартамента. Липсвали мебели и електроуреди, а сред мизерните вехтории открили и по-малкото дете. Живеещите на семейни начала мъж и жена пък не дали адекватен отговор на отправените им въпроси.
Според присъствали на акцията, двамата били дрогирани, а в жилището имало следи от употреба на наркотици. И по малкото момченце е имало доста синини и белези с различна давност, които се освидетелстват от съдебни лекари.
Още миналия петък от социалния отдел са имали среща с представители на полицията и прокуратурата, и са обсъдили информацията, с която разполагат до момента.
„По случая ще бъде образувано досъдебно производство“, каза пред „Новината“ говорителката на Районна прокуратура–Стара Загора Евдокия Димитрова.
Производството ще е за престъпление по чл. 182, ал. 1 от Наказателния кодекс, според който „родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа, и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание“.
В момента срещу майката на децата се води дело за кражба. Мъжът пък е съден два пъти за държане на високорискови наркотични вещества.
Общо 267 сигнала за насилие над деца са подадени от януари до началото на октомври в отдел „Закрила на детето“ в Стара Загора, сочи статистиката.

Информация: вестник Новината

Още новини