Начало Новини Актуално Разследваните служители във фонд Земеделие са действали като организирана група

Разследваните служители във фонд Земеделие са действали като организирана група

Актуално

Разследваните служители в Държавен фонд Земеделие вероятно са действали като организирана престъпна група, защото повечето са работили в един отдел. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Берлин, където участва в най-голямото изложение за земеделие и хранителна промишленост Зелена седмица. Той не уточни имената на служителите, но обяви, че повечето от тях вече са уволнени, а други са в болнични и не могат да бъдат отстранени.

 Според министър Найденов групата е изнудвала кандидати по програмите САПАРД и за развитие на селските райони, за да им бъдат одобрени проектите. Отделно са пренасочвали кандидати към определени консултантски фирми, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.
Министър Найденов посочи, че сигнала за служителите е подаден от новото ръководство на Държавен фонд Земеделие към ДАНС и прокуратурата. Акцията показва, че имаме механизми да се борим с корупцията и даваме положителни сигнали към Европейската комисия, каза той. По думите му при други сигнали, ще се действа по същия начин и веднага ще бъдат подавани на разследващите органи.
Министър Найденов съобщи още, че в скоро време ще бъдат обявени и резултатите на Инспектора на МЗХ във връзка с проверката на предишното ръководство на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). В момента са поискани допълнителни уточняващи въпроси, за да бъде обобщен доклада на Инспектората. Според министъра има констатирани сериозни нарушения и те ще бъдат предадени на прокуратурата.   

Още новини