Начало Новини Актуално Разработват нов подход за реализиране на Програмата за туризъм за 2020 г. на Община Стара Загора

Разработват нов подход за реализиране на Програмата за туризъм за 2020 г. на Община Стара Загора

Актуално

туризъмБлизо 25 хиляди души по-малко са пренощували в Община Стара Загора от началото на 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г., това стана ясно по време на проведения днес Консултативен съвет по туризъм към Община Стара Загора. През месеците януари и февруари е отчетен ръст на посещаемостта, но кризата с коронавируса е повлияла негативно върху туристическия поток.

Общият брой реализирани нощувки бележи драстичен спад. За периода януари - май 2020 г. те са 35 455, в сравнение със същия период на 2019 г., когато са били 79 824 нощувки. Това резонно ще се отрази и върху бюджета за туризъм на Община Стара Загора за следващата 2021 година, заяви по време на срещата ресорният зам.-кмет Милена Желева.

Тя очерта необходимостта от нов подход при реализацията на Програмата за туризъм за 2020 г. предвид ситуацията в бранша. Отделите Култура и Туризъм работят активно за промяна на работното време на Туристическия информационен център, музейните обекти, галериите и туристическите забележителности в града, с цел привличане на повече посещения на туристи. Разработват се нови арт зони на открито, както и уикенд събития, които да привличат гости в града през почивните дни.

През месеците март и април в Стара Загора бяха обновени билборд конструкциите, както и визиите на част от рекламните съоръжения, поддържани от Отдел Туризъм. Осигурена бе и тяхната видимост с почистване на растителността.

Членовете на Консултативния съвет по туризъм подкрепиха инициативата за създаване на работна група, с представители на всички заинтересовани страни, която да подпомогне разработването на нови туристически маршрути в Стара Загора и общината, които да са атрактивни за различни възрастови групи. Всички маршрути ще са достъпни и в онлайн среда.

В срещата участваха и представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които изказаха надеждите си за по-бързо възстановяване след кризата. Желева припомни, че по предложение на кмета Живко Тодоров и след гласуване в Общински съвет, от 13 март до края на месец юни, хотелиерите и ресторантьорите са освободени от тротоарни такси към Община Стара Загора. Месечният приход от тези такси в общинската хазна само за месец май 2019 г. е възлизал на 79 000 хил. лева. Тази подкрепа на местно ниво е важна стъпка за туристическия бранш, тъй като дава глътка въздух за съживяване на бизнеса, допълни зам.-кметът.

На срещата присъстваха председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов и директорът на Регионален исторически музей - Стара Загора Петър Калчев.

По време на Консултативния съвет стана ясно, че през тази година няма да се проведе традиционния фестивал Августиада във формата, който е познат на любителите на виното. В момента се провеждат разговори за организация на събитието в подходящо време.

 

Още новини