Начало Новини Актуално Разпитваха шефа на НАП по дело срещу Лечков

Разпитваха шефа на НАП по дело срещу Лечков

Актуално

Състав на Окръжен съд - Стара Загора, с председател Спасена Драготинова за пореден път отложи делото срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, главния юрисконсулт в Община Сливен Елеонора Христова и надзорника Стефан Шевкенов.

Второто поред дело срещу Лечков, което се гледа в Стара Загора, е по обвинение за извършени тежки нарушения при полагането на водопроводната мрежа в жк Дружба в Сливен, в качеството му на кмет, както и за оказването на натиск върху директора на Офиса на НАП в Сливен Петко Дюлгеров. В обвинението се казва още, че вследствие на тези действия Община Сливен е била ощетена с над 571 хиляди лева.

Причина за вчерашното отлагане на делото бяха вещите лица, които не бяха готови с петорната съдебно-техническа експертиза и поискаха да им се дадат поне още 3 месеца за изготвянето й, тъй като е свързана с много дейности, изискващи време. Много от поставените им задачи няма да могат да бъдат изпълнени, тъй като са свързани с изкопаване на определени участъци от трасето, където се е полагал водопроводът, а няма кой да отпусне средства за наемане на машини и за възстановяването на терена след това.

По време на съдебното заседание бяха разпитани четирима свидетели, с цел да се изяснят различни аспекти от обвинителния акт. Сред подложените на разпит беше Георги Мутафов, който е бил технически ръководител на обекта в квартал Дружба в Сливен. Той заяви, че полагането на водопровода е било направено така, както е било заложено в проекта.

Разпитан беше и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, който заяви, че още през 2008 г. е научил от директора на НАП - Сливен, Петко Дюлгеров, че тогавашният кмет Йордан Лечков го е заплашвал с уволнение, ако не възстанови незабавно ДДС на близки до него фирми. Докато траеше съдебното заседание, Лечков явно демонстрираше негативното си отношение към прокурора Пламен Стефанов. Бившата футболна звезда заяви, че недоумява къде точно е нарушил закона и не знае защо си губи времето в съдебната зала заради един смешен прокурор. Обвиняемият дори направи предложение да се извърши данъчна проверка на прокурора, на което Стефанов отвърна, че няма нищо, от което да се притеснява, а Лечков контрира с думите: Знам аз, ти и в главата нямаш нищо! На предложението на Пламен Стефанов да бъде заличен от списъка със свидетели неявилият се днес свидетел, Йордан Лечков отвърна със свое искане - прокурорът да заличи самия себе си...
Следващото съдебно заседание е насрочено за 8 май от 9.30 ч.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини