Начало Новини Актуално Разпъват на кръст омбудсмана на Стара Загора

Разпъват на кръст омбудсмана на Стара Загора

Актуално

До 8 декември общественият посредник на Oбщина Стара Загора Павлина Геренова трябва да предостави за проверка входящия дневник и отговорите на всички жалби, постъпили от граждани. Ще бъдат проверени и отговорите на питанията на омбудсмана към общинската администрация по повод оплаквания на старозагорци от местната власт.

Това реши на свое открито заседаниe в сряда вечерта Постоянната комисия по законност към Общински съвет - Стара Загора, с председател Антоанета Масленска.
Проверката се извършва по повод докладна записка на помощника на омбудсмана Иванка Желева. В началото на октомври тя е депозирала своите възражения към работата на прекия си началник. В 14 страници Желева изрежда 11 нарушения на правилника за работа на обществения посредник, по-значимите от които са разглеждане на сигнали с изтекъл тригодишен срок на давност, приемане на сигнали извън територията на общината и незачитане на нейното мнение като юрист. Желева твърди, че Геренова превишава правомощията си и играе ролята на адвокат, като взема страната на жалващите се, което според нея накърнява авторитета на местната власт и на институцията като цяло, пише вестник Старозагорски новини.
Комисията беше поканила и изслуша двете спорещи страни. Павлина Геренова, която до сряда вечерта не беше получила копие от докладната записка, заяви, че познава всички случаи, по които е работила, и отхвърли категорично отправените й обвинения. Тя допълни, че ще съдейства на комисията за изясняване на истината и ще предостави цялата документация. Желева пък поиска освен писмените справки, проверяващите да надникнат и в компютъра на омбудсмана.
След като получи исканите документи, на 8 декември комисията по законност ще започне да ги разглежда и анализира. Тя трябва да излезе с ясно становище седмица преди редовното заседание на Общинския съвет на 22 декември. На базата на направените изводи местният парламент ще решава съдбата на работещите в институцията "омбудсман".
Припомняме, че след проведен конкурс през февруари тази година Павлина Геренова беше избрана за обществен посредник на Община Стара Загора. Преди месец Общинският съвет прие с пълно единодушие доклада на омбудсмана на Стара Загора за свършената работа през изминалите 6 месеца.

А гражданите?
Това, което се случва в Стара Загора, сигурно е първият инцидент, откакто съществува институцията "омбудсман" в България, коментира вестник Старозагорски новини. Някак си подозрителен е фактът, че не граждани, които са привилегировани да ползват услугите на омбудсмана, се жалват (напротив, те изпращат благодарствени писма), а един-единствен служител на институцията. А за въпросната му жалба на последната общинска сесия дори се искаше създаването на временна комисия за разследване дейността на омбудсмана. Подозрение буди и фактът, че точно представител на Постоянната комисия по законност се обяви срещу внесеното предложение. И не само той... Безспорно омбудсманът никога няма да бъде долюбван от властта, предвид спецификата на работата му. Но негови съдници могат да бъдат единствено и само гражданите на Старозагорска област... другото намирисва на разчистване на лични сметки.

Още новини