Начало Новини Актуално Разпънаха на кръст независим експерт заради полигон Змейово

Разпънаха на кръст независим експерт заради полигон Змейово

Актуално

"Военният полигон "Змейово" замърсява атмосферния въздух на Стара Загора от 2002 г., а от 2008-2009 г. - и Баритна мина (б.р. - където се утилизират боеприпаси). Промишлено-енергийният комплекс "Марица Изток" замърсява основно град Гълъбово и по-малко гр. Раднево."

Това е заключението в доклада на доц. Добринка Лолова - "Анализ на качеството на атмосферния въздух над Стара Загора и региона за периода 2006-2009 г., който на 17 юли т.г. беше представен в Стара Загора (залата на Кукления театър). Анализът на независимия експерт беше подготвен по молба и със съдействието на областния управител и активистите от ГИ "За чист въздух", пише вестник Старозагорски новини.
"Използвала съм данните от мониторните станции на територията на област Стара Загора - това са Гълъбово, ТЕЦ 2, АИС "Зелен клин", пункта на РИОКОЗ - Стара Загора, Ръжена и Остра могила. Освен това съм дала пълната обработка на всички тези данни на диск, който вие можете да гледате и специалистите да кажат дали аз съм манипулирала тези данни, или не", каза пред медиите доц. Лолова минути преди представяне на анализа.
"Методиката, която е използвана за анализа, е много повърхностна - смята директорът на Регионалната екоинспекция Пенка Начева, - тъй като не обхваща анализ и коментар на конкретни метеорологични условия, дадености и инвентаризация на емисии от различни източници. Това е едно опростенческо усредняване на данни, на база на което не могат да се направят каквито и да е било изводи, още по-малко тези", контрира директорът на РИОСВ - Стара Загора, инж. Пенка Начева.

В отговор доц. Лолова коментира: "В продължение на месеци областният управител и Гражданска инициатива "За чист въздух" с официални писма искаха разрешение от НИМХ на БАН да бъдат дадени скорост и посока на вятъра на данните, в които са посочени най-високи концентрации. НИМХ не представи тази информация. За мен тя е тенденциозна, тъй като г-н Валентин Радев, зам.-министър на отбраната, има съвместна научна публикация с Иво Балевски от Института по металознание на БАН - каква вреда се нанася на околната среда при взривяване, утилизиране и унищожаване. Значи - утилизиране означава взривяване и унищожаване."
Пред граждани, екосдружения и държавни служители, взели участие в публичното представяне на анализа, доц.Лолова илюстрира заключенията си със съответните графики на средногодишните и средномесечни стойности на основните атмосферни замърсители, създали проблеми на старозагорци през периода 2006-2009 г.
(Вестник "Старозагорски новини" ще публикува целия анализ на доц.Лолова в следващите си няколко броя.)
Битката на опонентите поведе представител на нарекла себе си екологична организация (но иначе демонстрирала близост с властта в продължение на две поредни правителства), който определи анализа на доц.Лолова научно необоснован и съшит с бели конци. Острите му нападки предизвикаха многобройни "аплодисменти", които не секнаха и след молбата на областния управител, който ръководеше публичната инициатива.

Срещу доц. Лолова се изказа и директорът на РИОСВ, а преподавател от ТрУ втрещи присъстващите с разследването си за мимикриите във въздуха и с твърдението, че разполага със секретните до преди месец данни от екостанцията, разположена на полигон "Змейово". Думата взе и проф. Яблански (ТУ) и подчерта, че съвместната българо-норвежка програма, по която работят той и екип от старозагорския университет, след две години ще даде конкретни отговори на въпроса кой е виновен. Или с други думи казано - след шестгодишни ялови напъни на отговорни институции да посочат отровителя, старозагорци трябва да чакат още две!?
Няма кой да чака толкова, заяви доц. Делирадева от ТУ и посочи данни за заболеваемостта на децата от респираторни заболявания. Статистиката е получена от Районния център по здравеопазване и според нея подрастващите старозагорци са болни от 1.5 до 3 пъти повече от връстниците си в Гурково и Павел баня. Констатациите на специалистите са категорични, че това е вследствие на замърсения въздух.
Преобладаващите изказвания в залата на Кукления театър, а те не бяха никак малко, могат да бъда резюмирани в три-четири изречения. Обгазявания има, което е безспорен факт, но виновни няма, което също е безспорен факт. И че в продължение на осем години РИОСВ, респективно МОСВ, не са си свършили работата и не са посочили източника, което е тяхно задължение и за което получават заплати.
Представителят на Гражданска инициатива "За чист въздух" Ясен Куманов заяви в прав текст, че не признава директорката на РИОСВ Пенка Начева за специалист и не вярва на нито една нейна дума.

След края на срещата стана известно, че анализът на доц. Лолова ще бъде представен на ВС, МОСВ и МО.

От 6 години вече едни и същи представители на държавни институции (оцелели или възобновени в прехода) се опитват да наложат на старозагорци всевъзможните си версии за източника на обгазяванията. Но винаги с осигуровката, че полигон "Змейово" е невинен. Нито един от тях обаче не е хабилитиран учен химик. А когато в Стара Загора се появят такива, те биват оплювани до неузнаваемост. Въпросът е защо? Крайно време е прокуратурата да даде този дългоочакван отговор, за което вече е сезирана.

Още новини