Начало Новини Актуално Разнобой във Възраждане за Раднево - няма обединяваща фигура, коалицията се разпада

Разнобой във Възраждане за Раднево - няма обединяваща фигура, коалицията се разпада

Актуално

Поредица от факти през изминалите дни потвърди плъзналата мълва, че коалиция Възраждане за Раднево в миньорския град е пред разпад. Обединението, подкрепило втория мандат за кмет на покойния Нончо Воденичаров през 2007 г., е на път да загине, носят слуховете, а действителността постепенно ги потвърждава.

Година и половина след кончината на емблематичната за историята на Раднево фигура, липсва личност, която да сплотява коалицията, категорични са все още верните на обединението.  
Единството във "Възраждане за Раднево" бе факт до извънредните избори за кмет, когато с подкрепата на обединението за градоначалник бе избран д-р Юлиян Илчев. Вторият ешелон в Общината тогава се запази - тримата заместници на Нончо Воденичаров останаха да ръководят общината и с новия кмет. Преди десетина дни обаче двама от замовете се разделиха с постовете си. С официалния мотив "оптимизация на работата на Общината" д-р Юлиян Илчев уволни Валентин Герасимов, дългогодишен ресорен за културата и образованието, и Александър Иванов, отговарящ на евроинтеграцията, екологията и проектирането.
Иванов беше и председател на Предизборния щаб на д-р Илчев, когато спечели частничните местни избори за кмет, издигнат от коалиция „Възраждане за Раднево“.
И двамата освободени заместници са категорични, че няма да търсят правата си в съда.
„Щом кметът не иска да работи с нас, ние приемаме волята му“, категорични са те. Герасимов и Иванов смятат, че екипният принцип и единомислието при ръководенето на общината са важни, и щом те липсват, е по-добре личностите да се разделят.
Още преди уволненията да станат факт, в миньорското градче плъзна мълвата и за предстояща смяна на председателя на Общинския съвет Теменужка Сотирова, която също е от коалиция "Възраждане за Раднево". Потвърждението и за този слух не закъсня. На сесия миналия четвърък бе внесено предложение за нейната смяна. "Главата" на Сотирова поиска независимият общински съветник Георги Бинев. На нейното място той предложи колежката й - отново от "Възраждане за Раднево", Магдалена Петкова. Това само подхрани слуховете за разцеплението в коалицията, която има 11 съветници в местния парламент.
Предложилият смяната Бинев влезе в местния парламент преди три години като самостоятелен кандидат с рекорден брой гласове - 1172, които стигаха за три мандата.
Късметът, който извади Бинев при жребия, осигурил му номер на бюлетината 22, обясни безпрецедентния за самостоятелен кандидат вот. Същият номер - 22, на бюлетината си имаше и безспорният фаворит за кметското място Нончо Воденичаов. Оказа се, че мнозина от кандидатите, пуснали № 22 за градоначалник, са решили, че това е номерът на листата за съветници от коалиция "Възраждане за Раднево". Тя обаче бе с номер 15.
Тогава Бинев обясни, че не само този факт, но и добрата му мобилизация по време на кампанията са довели до добрите резултати. Зарече се, че макар и независим, ще подкрепя Воденичаров и "Възраждане за Раднево".
Три години по-късно той открито се обяви срещу един от представителите на тази коалиция и подкрепи друг неин представител, подклаждайки разнобоя в групата.
Като мотив да поиска смяната на Теменужка Сотирова той изтъкна факта, че не е взела мерки да се отстрани управителката на ИК „Марица-изток“, издател на едноименния общинския вестник, заради установени при одит нарушения.
"Общинският съвет е принципал на вестника, но договорът с управителя е подписан от кмета. Т.е. той трябваше да инициира смяната му", обясни Теменужка Сотирова на заседанието на Общинския съвет.
При тайния вот за смяната й на сесия на 23 септември тя запази поста си, подкрепена от 12 от общо 21 от колегите си съветници.
"Процесът на разпад е ясен, има такъв", потвърди пред мен след вота Сотирова. Тя обаче отказва да коментира какви са фракциите в групата, кой играе ролята на троянски кон и има ли пръст ГЕРБ в разложителните процеси.
Факт е, че управляващата на национално ниво партия няма сериозно представителство в миньорския град. В Общинския съвет мандатите на ГЕРБ са едва два, а на извънредните кметски избори миналата година кандидатът от партията на Бойко Борисов загуби от подкрепения от възрожденското обединение д-р Илчев.
Коалицията, сплотявана от Нончо Воденичаров, в момента няма своята силна фигура и връзките между членовете й се късат. Нищо чудно имената на голяма част от влезлите в местния парламент с каузата "да продължим политиката на Нончо Воденичаров" на следващите избори да стоят на друга листа“, коментират в Раднево.

Информация: вестник Новината

Още новини