Начало Новини Актуално Разминавания около безхаберниците - от полигон Змейово били изнесени годни боеприпаси

Разминавания около безхаберниците - от полигон Змейово били изнесени годни боеприпаси

Актуално

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" не е провеждала търг за продажба на скрап. Има сключен борсов договор за покупко-продажба на боеприпаси, КОИТО НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ - ПЪЛНИ С ИНЕРТНИ МАТЕРИАЛИ ИЛИ ПРАЗНИ ТАКИВА.

Спечелилата търга фирма е представила валидно разрешение за търговия с взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси. Борсовата сделка е била сключена ПРЕЗ 2009 Г." Това твърди председателят на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДА ДРВЗ) Станимир Пеев в свое писмо, изпратено до местна медия, пише вестник Старозагорски новини.
Пеев твърди още, че тъй като сделката е борсова, поверената му агенция не разполага с информация кои са били фирмите, участвали в наддаването.
Според оповестената от полицията информация, ден след реализирането на акция "Безхаберниците", откритите в складовата база в "Голеш" - източно от Стара Загора, 15 чувала с 431 кг взривни вещества (артилерийски барут на пръчки) и 159 сандъка, съдържащи 321 артилерийски боеприпаси (артилерийски изтрели, инертни снаряди, осколочно-фугасни снаряди и мини) са собственост на ДА ДРВЗ и са продадени, след проведен през М.МАРТ 2010 Г. търг като негодни, на софийска фирма, притежаваща ЛИЦЕНЗ ЗА ТЪРГОВИЯ С ОТПАДЪЦИ НА ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ. Но от полицията уточниха, че 74 от боеприпасите са съдържали пиротехническа смес, снаряженията били с капсул втулки и/или с взриватели. Тоест годни за употреба.

В информацията на двете институции - ДА ДРВЗ и полицията, има няколко разминавания: първо - във времето на търга, второ - в лиценза на фирмата, и трето - във вида на боеприпасите. От ДА ДРВЗ твърдят, че на търга са продадени само негодни за употреба муниции, а от полицията - че близо 1/4 от тях са били годни.
Още по-голямо е разминаването с откъслечната информация, която "Старозагорски новини" получи от полигон "Змейово". Началникът на полигона полк.Марков отказа каквито и да е било подробности поради течащо прокурорско разследване, но беше категоричен: "При мен ВСИЧКО Е ГОДНО, аз не съм дал СКРАП. Аз нямам заповед да давам скрап, аз давам боеприпаси. Нито ми е казано за какво ги давам, нито ми е казано какво ще ги прави въпросната фирма." И уточни, че за арестуваните муниции по време на акция "Безхаберниците" има надлежно издадена заповед от ДА ДРВЗ с точно описаната номенклатура, които трябва да предаде на частната фирма в упоменати срокове.
От казаното от полковника излиза, че от полигона са изнесени (въз основа на заповед на ДА ДРВЗ) абсолютно годни за употреба боеприпаси. А откритите от полицията 15 чувала с барут пък са доказателство, че е извършвана утилизация най-вероятно в района на Стара Загора. Историята явно ще стане съвсем криминална, но не заради тримата арестувани при акция "Безхаберниците" (един от които вече е на свобода срещу 5000 лв.), които не са притежавали лиценз да утилизация на боеприпаси. А затова, че в държавата се случват абсолютни безобразия, които въобще не са безобидни за една извадка от електората. От години старозагорци твърдят, че проблемът с обгазяванията на града и региона се дължи на криминално унищожаване на стари боеприпаси, но досега всичко се отричаше. И то от най-високо ниво в продължение на 8 години. Акция "Безхаберниците" открехна леко завесата около криминалния бизнес, но е необходим още много кураж, за да бъде свалена напълно.

Още новини