Начало Новини Актуално Разкритата нелегална печатница произвеждала фалшиви банкноти за европейски страни

Разкритата нелегална печатница произвеждала фалшиви банкноти за европейски страни

Актуално

Стара ЗагораРазкритата от старозагорските антимафиоти нелегална печатна база в село Долно Сахране, община Павел баня, е произвеждала фалшива валута, разпространявана предимно в Испания, Франция и Италия, на цена 15-20% от номинала. Банкнотите са с много добро качество, тъй като е използвана техника и метод, с който се печатат всички видове банкноти в света, съобщи на пресконференция в Стара Загора главен комисар Станимир Флоров, директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност.

Този вид банкноти влизат в обращение в европейските страни от началото на 2008 г. Оттогава започва е фалшифицирането им. За 2 години са заловени ментета в размер 1,5 млн. евро, произведени в България. Операцията в павелбанско е съвместно с американската служба Сикрет сървиз и в сътрудничество с Европол. Начинът на реализирането на тази операция трябва да влезе в учебниците, които изучават в Академията на МВР, коментира Станимир Флоров.

Както вече съобщи Икономически интернет портал, при полицейската операция на старозагорските антимафиоти и колегите им от Габрово, е арестувана е 3-членна организирана престъпна група при осъществяване на сделка с 50 000 евро и 10 000 долара. Димитър Михайлов от Габрово и 43-годишният казанлъчанин Иван Дочев са криминално проявени. Третият участник е Марин Христов, също от Габрово. От тях са иззети общо 80 000 евро и 27 500 долара.
Изключително добре оборудваната ечатницата е базирана в постройка близо до къщата на майката на 43-годишния Иван Дочев.
Освен висококачествената и професионална машина за офсетов печат от най-елитен клас, базата разполага с машина за топъл печат, който поставя холограмните стикери, ситопечат, гилотина за рязане на банкнотите и всички необходими консумативи, каза още Станимир Флоров.
Престъпната група се наблюдава от месеци. Казанлъчанинът Иван Дончев е с богато криминално досие. Той е наследник на Митко Малкия и е от кръговете на Злати Баретата, уточни директорът на ГДБОП.
Тримата са задържани за 72 часа в Габрово. Продължават процесуалните действия и установяването на други звена от производството на висококачествената фалшива валута.

 

* * *

Майката на Иван Дочев се реди на опашки за помощи от БЧК

Фалшификаторът имал само условна присъда за шофиране с номера менте

Собственикът на печатницата за фалшивото евро в Долно Сахране Иван Дочев е купил имението на емблематичния висаджия Митко Малкия в съседното село. Това разкриха местните хора. Разстреляният през юни 2004 г. в София мафиот превърнал бившия стопански двор в луксозна дискотека с открит басейн и частен зоопарк. В него според очевидци имало и два крокодила, с които Малкия плашел рекетираните бизнесмени. След смъртта му Иван Дочев уж купува имението и други негови имоти в региона. Според запознати с родния ъндърграунд като негов наследник в престъпната йерархия на силовите групировки направо ги е придобил по право, пише вестник Стандарт.
43-годишният Иван Дочев и двамата му габровски съучастници - Димитър Михайлов и Мартин Христов, бяха арестувани в района на връх Шипка в петък след обяд, докато се опитваха да продадат 50 000 фалшиви банкноти евро и 10 000 долара. По-късно в печатницата в с. Долно Сахране антимафиотите откриват още 30 хил. евро в банкноти по 100 евро и 17 500 долара в купюри по 50 долара.
Иван Дочев има жилища и в Казанлък, и в Габрово, но според негови познати от Града на розите в последните 5-6 години се загубил и никой не го е виждал. Говори се, че е бил в чужбина, както и че имал някакъв общ бизнес с руснаци, но се скарали и се разделили. Следите на Дочев са загубили и криминалистите. През 2004 г. той получил условна присъда, защото го заловили да шофира кола с фалшиви регистрационни табели. Оттогава той не бил попадал в полицейските сводки като извършител на някакви сериозни престъпления.

"Кой да предположи, че в техния двор печатат фалшиви пари", чуди се кметицата на селото Дешка Ганева. Къщицата им била струпана на един етаж, две стаички и коридор. Имало встрани и една лятна кухничка, в която навремето родителите на Иван, докато бил баща му още жив, се опитали да отворят кафене, но то просъществувало кратко време. И съседи, и съселяни са категорични, че майката на Иван не живеела нашироко. Била безработна и често я включвали в списъците на БЧК за социални пакети с безплатни храни от първа необходимост. Двамата съучастници на Дочев от Габрово също били от кримиконтингента. 24-годишният Димитър Михайлов е лежал в затвора, а връстникът му Мартин Христов често е попадал в полицейските хроники. Той бил самоук, но изкусен компютърджия, и вероятно освен да търгува фалшивата валута е бил използван и в предпечатната заготовка на купюрите. Тримата са в следствения арест в Габрово за 72 часа. Срещу тях са повдигнати обвинения за производство и разпространение на фалшиви пари, винетки и визи. От прокуратурата обявиха, че днес (понеделник) ще поискат тримата да останат в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

 

Още новини