Начало Новини Актуално Разкрита е престъпна схема за ДДС измами, oщетила държавата с десетки милиони левове

Разкрита е престъпна схема за ДДС измами, oщетила държавата с десетки милиони левове

Актуално
главният секретар на МВР Калин Георгиев

Крупна схема за измами с ДДС и акцизи чрез фиктивен износ на електроенергия е разкрита от полицията. Антимафиоти са атакували офиси в Стара Загора, Казанлък, Варна, Бургас и София и са иззели документи. Задържан е управителят на една от фирмите.

По непотвърдена по официален път информация проверяваната фирма е ОЕТ - Обединени енергийни търговци ООД, което е със седалище в Казанлък. Разпитан е управителят на дружеството Ангел Божилов, на 41 г. от София.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев уточни, че са претърсени два адреса на фирмата - във Варна и Бургас. Намерена е документация на фирми, които са прехвърлени на трети лица след натрупани задължения към държавния бюджет. Обиски са извършени и в Казанлък, както и в няколко счетоводни къщи в София. Задържан е собственикът на фирма, източвала ДДС.

Задържаният във Варна е "бушон" - социално слаб човек, на когото фирмата е прехвърлена в несъстоятелност, обясни още Георгиев, цитиран от вестник Монитор. Разследващи са установили, че банковите сметки на фирмите измамници са прехвърлени в офшорни зони и след това парите са се върнали у нас под формата на консултантски договори.

За първи път имаме такава схема за неправомерно теглене на ДДС - чрез енергийни дружества, каза главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той уточни, че енергийната компания се занимава с доставка и транзитиране на електроенергия. Анализът на служителите от полицията показал, че транзитираните количества извън територията на България не съответстват на декларираното количество пред данъчните органи. Това означава, че по този начин е бил възстановен неправомерно ДДС. Проверката на ГДБОП включва период от 2007 - 2010 г. Ако сметнем само неплатения акциз, който е към 300 000 лв. на месец, за 4 г. се получава щета от 14 400 000 лв. За изнесената повече електроенергия от баланса на дружеството щетата е на стойност 2 738 000 лв., за което дружеството не разполага с фактури, заяви Георгиев.
Любопитен факт е, че от края на м. г. фирма ОЕТ води дело срещу ТЕЦ Марица-изток 2 за цитираната сума от над 2,7 млн. лв. за платена, но недоставена енергия.

“Да, бяха тук, при нас, много любезни служители от ГДБОП, показаха заповеди за обиск и ние им оказахме съдействие”, каза шефът на ОЕТ в Казанлък Христомир Трошанов. Компанията има и офис на ул. “Секвоя” в столичния кв. “Бояна”, до имота на бившия държавен глава Тодор Живков. Служителите там нито потвърдиха, нито отрекоха че някой от ръководителите на фирмата е задържан.

Фирмата ОЕТ ООД има лиценз от 2006 г. за търговия с електроенергия и изнася предимно за Балканите - Гърция, Румъния и Турция. Държи дялове от местни или има свои дъщерни компании в тези страни.

Ангел Божилов става съуправител на ОЕТ през януари т. г. заедно със Стефан Дренчев, пише вестник Труд, като цитира справка в системата ДАКСИ. През юни 2010 г. дружеството печели на организиран от НЕК търг договор за износ на над 1 млн. мегавата електроенергия.

В класацията на румънския вестник “Файненшъл” българската фирма се нарежда на 8-о място, тъй като била единствената чужда компания, допусната до втората фаза за избор на изпълнител по договор с румънския ТЕЦ Яш АД.

В началото на месеца при друга акция бяха арестувани трима мъже с обвинение за участие в престъпна схема за ДДС измами. Чрез нея е ощетена ТЕЦ Марица Изток 2 с близо 410 000 лв.

Още новини