Начало Новини Актуално Разкриха крупна банкова измама

Разкриха крупна банкова измама

Актуално

Служители на Икономическа полиция при ОДМВР - Стара Загора, разкриха банкова измама за близо 80 000 лв. Трима мъже и една жена са привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство. На 11 февруари т.г. при полицейска акция е задържан 51-годишният Драгомир Тенев от Стара Загора (известен с прякора Врабеца) - организатор на престъпна схема, чрез която е извършена банкова измама в особено големи размери.

Престъплението е заявено в ОДМВР през декември 2010 г. В хода на разследването е установено, че в средата на миналата година Драгомир е предложил на свои познати от Пловдив да им посредничи за получаване на обезщетение от застрахователна компания. Потърпевшите вече имали отказ от застрахователя да им изплати щета във връзка със застрахован автомобил БМВ, който им бил откраднат през 2009 г. Старозагорецът ангажирал адвокат, който чрез пловдивски нотариус получил пълномощно от ищците да води преговори със застрахователя и през октомври постигнал извънсъдебно споразумение за изплащане на сума в размер на 79 300 лв.
През тези няколко месеца адвокатът не се е срещал лично с доверениците си и е поддържал връзка с тях само чрез документи и с посредничеството на Драгомир. На 10.12.2010 г. семейството от Пловдив получило известие от застрахователната компания, че е извършен превод на договореното споразумение по банкова сметка, различна от тази, която били предоставили. При проверка в банката семейството установило, че на тяхно име наистина има открита сметка и по нея е постъпила посочената в известието сума, но три дни по-късно е била изтеглена.

В хода на разследването е установено, че Драгомир, в съучастие с 39-годишния Ц.Р. от София, 46-годишния Д.С. от Стара Загора и 23-годишната А.Г. от София, е организирал неправомерното теглене на сумата от 79 300 лв., изплатени от застрахователя като обезщетение на тъжителите. Парите били преведени по банкова сметка, открита в друг град, от подставено лице с неистинска лична карта, издадена на името на ищцата. С неистинския документ за самоличност в Пловдив е била изготвена и нотариално заверена декларация за смяна на банковата сметка, по която застрахователната компания да преведе обезщетението. След превода подставено лице изтеглило парите с фалшивата лична карта.
Организаторът на престъпната схема - старозагорецът Драгомир Тенев, има зад гърба си присъди за измами, контрабанда и документно престъпление. За банковата измама срещу него е повдигнато обвинение по чл.212, ал.5 от НК.
При задържането му на 11 февруари в джоба на якето му са открити неистински парични знаци: една банкнота с номинал 200 евро, една - от 100 евро, 2 - от 20 евро, и една - от 10 евро, за което му е повдигнато отделно обвинение по чл. 244 от НК.
С Постановление на Окръжна прокуратура - Стара Загора, Драгомир и съучастникът му от София Ц.Р. бяха задържани за 72 часа.
Вчера следобед Окръжен съд - Стара Загора, постанови постоянна мярка за неотклонение и за двамата.
Като обвиняеми по досъдебното производство са привлечени и софиянката А.Г. и старозагорецът Д.С.

Още новини